Oranje-hoop Xavi Simons in voetsporen Messi: Hij kiest voor Nederland

Oranje-hoop Xavi Simons in voetsporen Messi: "Hij kiest voor Nederland"

18-11-2017 12:00 Laatste update: 03-03-2021 15:29
52

Hij is de hoop in bange Oranje-dagen: Xavi Simons. Maar wie is het veertienjarige talent van FC Barcelona? Is hij écht the next big thing of is zijn reputatie hem voorbijgesneld? VoetbalPrimeur praat met Ignasi Espinosa en Oriol Diez Reig van het Spaanse Futbol1 over Simons.

Simons is in 2003 in Amsterdam geboren en vernoemd naar Xavi Hernández, de vroegere spelmaker van Barcelona. Zijn vader Regillio Simons (44) was ooit profvoetballer bij onder meer Telstar, Fortuna Sittard en Willem II. Na zijn carrière besloot hij met zijn gezin te vertrekken naar Spanje, naar Rojales, in de buurt van Valencia. Simons was toen drie jaar. Na enkele jaren in de jeugdopleiding van Villarreal stond Barcelona op de stoep. In Catalonië geldt hij als de meest talentvolle van allemaal en is hij aanvoerder van Cadete B (onder 15),

Voor de vierde keer op rij won Simons, die al voor Oranje O14 en O15 uitkwam, onlangs de prestigieuze Ballon d'Or voor jeugdvoetballers. Ook op Instagram is hij populair. Met 750.000 volgers troeft hij de gemiddelde Eredivisie-speler af. Een wonderkind in de categorie Messi, als je de berichten mag geloven. Maar hoe wordt er in Spanje aangekeken tegen Simons, die liefkozend Rizo d'Oro (Gouden Krul) wordt genoemd?

Wat is Xavi voor type voetballer?
"Een topspeler voor zijn leeftijd. Hij kan in verschillende tempo's spelen, heeft een goede techniek en zijn voetenwerk is ongeëvenaard in La Masia. Als er iemand voor hem staat, dribbelt hij er gewoon omheen. Daarnaast kan hij goed verdedigen en is zijn spelinzicht fantastisch. Hij is meer een aangever dan een afmaker, al scoort hij wel regelmatig. En hij maakt zijn teamgenoten beter. Een typische speler uit de school van Barça."

Wat is zijn beste positie?
"In principe staat hij op 6, als controlerende middenvelder. Maar hij kan ook op andere middenveldposities uit de voeten. Hij beschermt de bal als Xavi Hernández, beweegt met de bal als Andres Iniesta, maar lijkt qua spel het meest op Edgar Davids. Hij is net zo agressief als Davids. Als talent in La Masia, moet je kunnen omgaan met de druk. Veel talenten worden zo gehypet, dat ze de verwachtingen haast niet kunnen waarmaken. Maar Xavi lijkt echt een heel goede speler met heel specifieke kwaliteiten. Om hem de nieuwe Xavi, Iniesta of Davids te noemen is nog wel te vroeg. Op dit moment moet hij alleen maar aan voetbal denken."

Is Xavi echt het grootste talent van La Masia?
"Op dit moment is hij waarschijnlijk de grootste hoop. In oudere lichtingen praten grote media in Spanje ook veel over Marc Cucurella en Carles Aleñá, die al hun debuut hebben gemaakt in het eerste elftal. Het is gewoon een heel groot talent voor de toekomst, maar hij is ook zo bekend geworden door zijn cijfers op Instagram."

 

El Clásico FCB #xs #somhi #lafamilia

Een bericht gedeeld door Xavi Simons (@xavisimons) op

Hoe zit dat? Xaxi heeft meer dan 750.000 volgers op Instagram.
"Xavi is al redelijk bekend in Spanje, maar dat heeft dus niet alleen te maken met zijn voetbal. Natuurlijk speelt hij geweldig, maar het is nog maar een kind. Hij wordt echt gehypet op social media en dat heeft effect op hetgeen mensen van hem verwachten. Ik weet niet of zo'n grote volgersschare een goede zaak is. Iemand als Messi had geen enkele volger toen hij begon en dat 'makkelijke' leven heeft hem mede gebracht waar hij nu is. Xavi kan door zijn fans gaan denken dat hij beter is dan in realiteit, maar komt best zelfbewust over en kan zomaar in de voetsporen van Messi treden."

Is Xavi een potentiële Oranje-international of neigt hij naar Spanje?
"Ik denk dat hij voor Nederland gaat kiezen, omdat zijn beide ouders uit dat land komen én hij er is geboren. Zijn vader Regilio is natuurlijk ook bekend in Nederland. Hij heeft al voor jeugdelftallen van Oranje gespeeld, maar hij kan in de toekomst nog steeds voor Spanje kiezen. Als ik hem was, zou ik voor Nederland kiezen. Dát is zijn land en bovendien is het lastiger om je in de nationale ploeg van Spanje te spelen."

Hoe voorzichtig is Barcelona met Xavi richting de buitenwereld?
"Ik heb hem eigenlijk nog nooit met de media zien praten. Dat is hem ook opgelegd door Barcelona. Die YouTube-video met Touzani (video onder, red.) was mogelijk, omdat zijn ouders toestemming gaven en hij wordt gesponsord door Nike. Het is ook moeilijk om op deze leeftijd al met de media te moeten praten. Op dit moment communiceert hij vrijwel alles via zijn social media en kan hij zich profileren zoals hij dat wil."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)