Enorme haat richting Kashia in eigen land: 'Tot aan Russische BBC toe, stressvol'

Enorme haat richting Kashia in eigen land: 'Tot aan Russische BBC toe, stressvol'

18-11-2017 09:05
20

Guram Kashia was het middelpunt van een enorme rel in Georgië nadat hij bij Vitesse met een regenboogband om zijn arm speelde. Tijdens de interlandweek werd de aanvoerder uitgefloten, uitgescholden en zag hij talloze opgestoken middelvingers.

Kashia droeg de band tegen Heracles Almelo in het teken van een nationaal initiatief voor acceptatie van alle geaardheden in de sport. In Oost-Europa leidde dat tot felle fritiek. "Het was niet makkelijk", zegt Kashia in de Gelderlander. "Ik was hoofdonderwerp bij nagenoeg elk televisiestation. Tot aan de Russische BBC toe. Het was stressvol. Ik was mikpunt van kritiek in een landelijke discussie."

"De hoon, de haat. Ik heb dat nog nooit meegemaakt. Ik ben altijd een publiekslieveling geweest. Nu heb ik de andere kant van de medaille gezien. Ik was even in een compleet andere wereld", zegt Kashia. ,,Het waren demonstraties, die niet over mij als voetballer gingen. Ik heb mijn visie eenmaal uitgelegd. Ik sta voor vrijheid van leven. Klaar. Er was daarbij ook veel support. Die was veel groter dan de kritiek en reikte tot op het hoogste niveau in het land. Maar: de negatieve boodschap blijft wél hangen. Het is als voetbal. Negen keer de complimenten van de trainer is mooi, maar die ene keer kritiek bepaalt je stemming."