Ex-speler Cambuur en Go Ahead (22) stopt en wordt City-scout: 'Pep tikte me aan'

Ex-speler Cambuur en Go Ahead (22) stopt en wordt City-scout: 'Pep tikte me aan'

24-11-2017 14:55
10

Sinan Bytyqi heeft op 22-jarige leeftijd een punt gezet achter zijn loopbaan. Een hartprobleem maakt voetballen onmogelijk voor de middenvelder van Manchester City, die in Nederland bekend is van zijn periodes bij SC Cambuur en Go Ahead Eagles. In The Daily Mail doet hij zijn verhaal.

Voor Bytyqi lag een gouden voetbaltoekomst in het verschiet, nadat hij begin 2015 zijn handtekening zette onder een contract bij Manchester City. De Engelse grootmacht stalde hem vervolgens bij Cambuur. Een succes werd dat niet, omdat de Kosovaarse Oostenrijker zijn voorste kruisband scheurde. Een nieuwe poging in Nederland, bij Go Ahead Eagles, liep ook verkeerd af.

"Op een dag werd ik naar het kantoor van de trainer geroepen en daar zaten alle coaches en fysio's", blikt Bytyqi terug. "Ik dacht: wat is hier aan de hand? Het was raar. De trainer haalde een papier tevoorschijn waarop stond dat ze iets hadden gevonden bij de jaarlijkse hartscan in Manchester en dat ik terug moest naar Engeland. Hij zei ook dat het een kwaal was die mijn carrière zou kunnen beëindigen."

Bytyqi onderging aanvullende onderzoeken in Manchester en daar kwam de diagnose: een verdikking van de hartspier. Het is de grootste oorzaak voor plotselinge hartaanvallen bij jonge, gezonde sporters. "Ze zeiden dat als ik door zou gaan met voetballen, ik vier procent kans zou hebben op een hartaanval. Als mijn hart zou stoppen, zou ik een overlevingskans van één procent hebben."

Aan zijn tijd in Nederland houdt hij warme gevoelens over. "Het was een fantastische ervaring. In thuiswedstrijden (bij Go Ahead Eagles, red.) werden alle 10.000 kaarten verkocht. Ook speelde ik tegen Ajax voor 50.000 toeschouwers. Toen ik dat jaar even terug was in Manchester, tikte Pep Guardiola me aan met de vraag hoe het ging. Hij zei dat ze me in de gaten hielden."

Opvallend genoeg is Bytyqi al even gestopt met voetballen, maar Manchester City hield het stil tot het interview met The Daily Mail. Achter de schermen heeft de Engelse grootmacht een nieuwe rol voor hem gevonden: Bytyqi is sinds 2 november in dienst als scout voor verhuurde spelers. "Ik bekijk spelers, maak rapporten en probeer ze te ondersteunen. Ik voel me gelukkig."