'Vijf jaar bij mooiste club van Nederland gespeeld. Dan ben je geen koekenbakker'

'Vijf jaar bij mooiste club van Nederland gespeeld. Dan ben je geen koekenbakker'

24-11-2017 20:21
19

Vrijdag presenteerde Ruben Schaken zijn biografie 'Einde aan de bullshit'. In het boek beschrijft de oud-speler van onder meer Feyenoord en ADO Den Haag hoe hard hij heeft moeten knokken om te bereiken wat hij bereikt heeft. Ook komen er persoonlijke dingen aan bod.

"Ik heb mooie dingen meegemaakt", zegt hij tegen RTV Rijnmond. "Ik heb vijf jaar onder contract gestaan bij de mooiste club van Nederland (hij bedoelt Feyenoord, red.). Mijn contract is daar drie keer opengebroken. Dan ben je bij Feyenoord geen koekenbakker, want voor dat gebeurt gaat dat langs tal van mensen die je hun zege moeten geven. Dat betekent dat ik het goed heb gedaan. Ik heb het Nederlands elftal gehaald, waar ik anderhalf jaar lang tot het WK erbij heb gezeten. Dat gebeurt ook niet zomaar als je niet in vorm bent."

Bij de presentatie waren veel mensen aanwezig, maar weinig voetballers. Lex Immers en Tom Beugelsdijk waren een van de weinigen. Dat ondanks dat Schaken goed in diverse spelersgroepen lag. "Het boek heet Einde aan de Bullshit. Bij bullshit horen ook voetballers die doen alsof ze je mogen, maar je eigenlijk niet mogen. Ik lach en doe beleefd naar iedereen, maar in de loop der jaren heb ik een goede mensenkennis ontwikkeld en met mensen gespeeld die jaloers op me waren, maar het niet uitspraken en me dan heel sneaky impopulair probeerden te maken bij andere spelers."

"Ik heb er nooit wat van gezegd en ben altijd m'n eigen weg gegaan", vervolgt Schaken. "Dat soort dingen heb ik niet nodig gehad. Ik hielp ook m'n concurrenten. Dat geef ik m'n kinderen mee. Het is een wereld met concurrenten, maar je moet elkaar altijd helpen. Dan krijg je het terugbetaald. Bij mij is dat gebeurd. Er zijn hier weinig voetballers, omdat ze negen van de tien keer allemaal nep zijn."