Ajax ploetert opnieuw, maar wint met vijf treffers: Kluivert maakt hattrick

Ajax ploetert opnieuw, maar wint met vijf treffers: Kluivert maakt hattrick

26-11-2017 14:18
51

Het ging niet vanzelf, maar Ajax heeft zondag drie punten toegevoegd aan het seizoenstotaal. In Amsterdam werd hekkensluiter Roda JC met 5-1 verslagen. Justin Kluivert was met een hattrick de grote man.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Ajax een ruime zege zou boeken tegen Roda, want in de eerste helft was het spel niet om aan te zien. Marcel Keizer koos door de blessures van Nick Viergever en Daley Sinkgraven voor een nieuwe verdediging, bestaande uit Deyovaisio Zeefuik, Joël Veltman, Matthijs de Ligt en Max Wöber. Die achterhoede werd na 32 minuten geklopt door een kopbal van Christiaan Kum: 0-1.

Een striemend fluitconcert rolde van de tribunes in de Johan Cruijff Arena. Niet alleen door de achterstand, ook door het vertoonde spel. Vijf tellen voor rust kwam Ajax uiteindelijk wél langszij. Justin Kluivert scoorde na voorbereidend werk van Hakim Ziyech. Het was nota bene het eerst schot op doel van Ajax in de hele eerste helft.

Keizer greep vervolgens in en liet Frenkie de Jong de hele tweede helft spelen, waardoor Ajax overstapte op een 3-4-3-systeem. Dat verliep een stuk beter. In minuut 59 maakte Kasper Dolberg met enig geluk zijn tweede doelpunt van het seizoen en 55 seconden was het opnieuw raak. Kluivert scoorde met een zondagsschot: 3-1.

Diezelfde Kluivert groeide in de slotfase uit tot de grote man in Amsterdam. Eerst maakte Donny van de Beek op aangeven van Frenkie de Jong (drie assists) de 4-1, waarna Kluivert de kers op de taart zette: 5-1. De aanvaller, die op de plek van de geblesseerde Amin Younes speelde, kreeg vijf minuten voor tijd een publiekswissel. Dennis Johnsen mocht daardoor debuteren.

Opvallend detail: Kluivert deed met zijn hattrick wat zijn vader Patrick nooit lukte: een hattrick maken in de Eredivisie. Door de zege verkleint Ajax de achterstand op PSV naar vijf punten. De koploper uit Eindhoven trapt om 14.30 uur af tegen Excelsior.