Ajax-doelwit Bandé is pareltje, trainingsbeest én spits: Echte megasensatie

Ajax-doelwit Bandé is pareltje, trainingsbeest én spits: "Echte megasensatie"

04-12-2017 10:50
87

Plotseling was daar zondagavond de scoop van De Telegraaf: Ajax gaat zich versterken met Hassane Bandé. De negentienjarige aanvaller komt voor 9,5 miljoen euro over van KV Mechelen. Wie is de man die sinds de zomer furore maakt in België?

Bandé komt uit het niets bij Mechelen, dat hem afgelopen zomer overnam van Salitas uit zijn geboorteland Burkina Faso. De negentienjarige aanvaller speelt al het hele seizoen de pannen van het dak en scoorde al acht keer in de Jupiler Pro League. Dat leverde direct grote belangstelling op: Anderlecht, Club Brugge, PSV, Manchester United, FC Porto en Arsenal gingen kijken in Mechelen, waar onlangs een recordaantal van 27 scouts op de tribune zat.

Ajax gaat echter aan de haal met Bandé, die waarschijnlijk maandag zijn jawoord geeft. De Amsterdammers betalen volgens Belgische media een basisbedrag van vijf miljoen euro. Dat kan door clausules oplopen naar 9,5 miljoen. Het is een absolute recordtransfer voor Mechelen, dat hem bovendien tot het einde van het seizoen zou mogen huren van Ajax. De Telegraaf repte overigens niet over een huurconstructie. In Amsterdam ligt een meerjarig contract klaar voor Bandé.

Mooie acties, veel doelpunten
"Bandé is het enige lichtpuntje in een miserabel seizoen van KV Mechelen. Ondanks het slechte spel van zijn ploeg blinkt hij uit met mooie acties en vooral veel doelpunten", laat Glenn Schrader van VoetbalPrimeur.be weten. Anderlecht liet in 2015 de kans lopen om de toenmalige proefspeler Bandé te strikken. "Hij staat bol van het talent, maar Anderlecht vond hem niet rijp genoeg. Het zegt alles over Bandé dat hij door zijn inzet, doorzettingsvermogen en wil om het te maken nu toch bij Mechelen is beland én daar uitblinkt."

De grootste kwaliteit van Bandé: zijn techniek en fysiek. "Met één flits - pass of dribbel maakt hem niet uit - kan hij een hele defensie uit elkaar spelen", zegt Schrader. "Voor het doel moet hij nog iéts meer een killer zijn, maar met zijn doelpuntenaantal heeft hij toch al bewezen makkelijk het net te vinden. In drie woorden: hij is onvoorspelbaar, een doorzetter, en een doelpuntenmaker. Een echte megasensatie."

Rechtsbenig pareltje aan linkerkant
Bandé is een rechtsbenige linksbuiten, waardoor hij net als Amin Younes, Justin Kluivert en Dennis Johnsen vaak naar binnentrekt. Afgelopen zaterdag, in de gewonnen competitiewedstrijd tegen Racing Genk (3-2), kreeg hij een meer centrale rol en was hij wéér de grote uitblinker. Bandé kan dus op drie posities in de aanval uit de voeten, maar geeft zelf de voorkeur aan de linkerkant. Aad de Mos noemde hem maandagochtend 'een pareltje, dat wel zal moeten wennen aan het systeemvoetbal van Ajax'.

De grote voorbeelden van Bandé zijn Karim Benzema en de Braziliaanse Ronaldo. Zijn droomclub is dan ook Real Madrid. Bij Mechelen staat Bandé bekend als een trainingsbeest. "We moeten hem soms van training sleuren", zei ploeggenoot Seth De Witte onlangs in Het Laatste Nieuws. Oud-international Maiga Bureima werkte met Bandé bij Salitas: "Hij stond bijna elke ochtend om vijf uur op om in zijn eentje te trainen. Af en toe maakte hij de doelman wakker, maar die wilde dan meestal in bed blijven liggen."

Een makkelijke jeugd had Bandé niet. Op vijfjarige leeftijd overleed zijn vader. Hij liet naast Hassane nog een zoontje achter, waardoor de familie opgroeide in grote armoede. Op zijn dertiende vertrok het toptalent naar de opleiding van Salitas, waar hij al snel tot de grote talenten behoorde en zich kroonde tot topscorer van het derde en tweede niveau. In 2017 verdiende Bandé een transfer naar Mechelen en binnen een jaar kan hij zich opmaken voor de stap naar Ajax.