Kritiek Verbeek weerlegd: 'Bosz, een trouw adept, haalde de Europa League-finale'

Kritiek Verbeek weerlegd: 'Bosz, een trouw adept, haalde de Europa League-finale'

06-12-2017 08:56
8

Gertjan Verbeek haalde onlangs hard uit naar inspanningsfysioloog Raymond Verheijen, die hij een ramp voor het Nederlandse voetbal noemde. Sjoerd Mossou is het niet per se eens met de FC Twente-trainer.

'Het is altijd prettig schieten op Verheijen, want in de kroeg van het Nederlandse voetbal is Raymond de pedante, weinig sympathieke eenling aan de bar. Zijn aaibaarheidsfactor is vergelijkbaar met die van een grieperig stekelvarken', schrijft Mossou in het Algemeen Dagblad. De columnist ziet dat naast Verbeek ook Fred Rutten zich afkeert van Verheijen.

'Maar wat is hier wijsheid? Peter Bosz, een trouw Verheijen-adept, haalde vorig jaar met Ajax voortreffelijke resultaten na de winterstop, compleet met een Europa League-finale', aldus Mossou. ''Andersom hebben de teams van Fred Rutten vaak de neiging om na de winterstop in te storten. En VfL Bochum kende in januari, onder Verbeek, opvallend veel blessures.'

Volgens Mossou ligt het probleem ergens anders. 'Of we nou soft trainen of bikkelhard: zolang we in Nederland traag op willen blijven bouwen, kweken we tot in de eeuwigheid spelers die traag opbouwen. Wordt het hier de norm om continu de tegenstander onder druk te zetten, afjagend en vooruit spelend in een hoog tempo, dan kweken we uiteindelijk spelers die dat kunnen.'

'Nota bene de Duitsers ontdekten het in hun eigen crisistijd: voetbal begint bij voetbal, niet bij hardlopen of krachtpatserij. Als een inspanningsfysioloog werkelijk schuldig zou zijn aan onze voetbalcrisis, dan zegt dat het meest over onze voetbaltrainers', besluit Mossou.