Oude Oranje-held worstelt met spierziekte: Toch dacht ik: het zal wel meevallen

Oude Oranje-held worstelt met spierziekte: "Toch dacht ik: het zal wel meevallen"

08-12-2017 10:14
10

De inmiddels zeventigjarige Rob Rensenbrink publiceerde onlangs zijn biografie 'Het Slangenmens', een verwijzing naar zijn bijnaam. Hierin vertelt de oude linksbuiten van onder meer Anderlecht en het Nederlands elftal over PSMA, de spierziekte waaraan hij lijdt.

"Het is een lichte vorm van ALS. Voorlopig ondervind ik er gelukkig weinig hinder van, afgezien van kramp in mijn handen", licht Rensenbrink toe in een interview met Panorama. "Het openbaarde zich vijf jaar geleden voor het eerst, op vakantie in Portugal. In het AMC zei de dokter: Slecht nieuws, u heeft ALS. Toen schrok ik wel even. (…) Maar toch dacht ik: het zal wel meevallen, want ik voelde me verder goed. Geen probleem. En dat bleek ook wel een beetje te kloppen want de diagnose werd later bijgesteld naar PSMA."

Rensenbrink is echter niet van plan om zich van de wijs te laten brengen. "Ik wil er niet elk moment van de dag bij stilstaan. We zien wel. Het zou kunnen dat de situatie zich verslechtert, ik weet het, maar ook daar wil ik niet te veel aan denken. Ik maak me geen zorgen, ik ben geen piekeraar."

De Amsterdammer wordt tegenwoordig vooral herinnerd vanwege de bal die hij in de WK-finale van 1978 op de paal schoot. “Ja, waar ik ook ben op vakantie, als ze mijn naam horen, beginnen ze over die bal op de paal. Vind ik best leuk hoor, die herkenning. Maar ach, een echte kans was het niet hè, die bal van mij. Arjen Robben in 2010? Was ook een grotere kans." Rensenbrink vraagt zich af wat er was gebeurd wanneer hij wel had gescoord in de finale. "Misschien had ik hier dan wel niet meer gezeten… Ik denk dat ze me hadden doodgeschoten, zoveel militairen stonden er langs de lijn met doorgeladen wapens."