Veltman schrikt: 'Ik hoorde hem schreeuwen, niet normaal. Ik wist het meteen'

Veltman schrikt: 'Ik hoorde hem schreeuwen, niet normaal. Ik wist het meteen'

11-12-2017 08:30
119

De blessure van Jürgen Locadia kwam Ajax goed uit, zo stelt Joël Veltman in gesprek met VoetbalPrimeur. De aanvoerder van de Amsterdammers vindt ook dat hij terecht gespaard werd door scheidsrechter Kevin Blom. 

Emile van de Sande
AMSTERDAM

Is het een klein wonder dat jij tegen PSV geen kaart hebt gekregen? 
Veltman: "Het enige dat ik me kan herinneren is een vermeende elleboog. Ik vond het geen elleboog. De bal kwam hoog en ik had geen oog voor mijn tegenstander, ik was puur gericht op de bal. Als ik hem raakte, was het niet expres. Het is totaal geen slaande beweging, dus dan kan je ook geen rood geven. Hier hoeft geen vooronderzoek naar te worden gedaan, honderd procent zeker."

Lozano kreeg wel geel na een stevig duel met jou. Wat gebeurde er?
"Op school heb je zo'n spelletje dat je de bal tussen je eigen lichaam en dat van iemand anders moet klemmen. Dat deden wij een beetje. Uiteindelijk frommel ik die bal van hem af en toen voelde ik echt een hand richting m'n oor gaan. Blom gaf een gele kaart. Ik ga nu niet zeggen dat hij rood had moeten krijgen, dit dat. Maar als je fluit, heb je een slaande beweging geconstateerd."

"De duels waren pittig, daar houd ik van. Door fel te zijn in de duels kan je Lozano uit de wedstrijd spelen. Je moet dan wat slimmer en misschien ook gemener zijn. Dat is uiteindelijk wel gelukt, hij is niet gevaarlijk geworden. Af en toe zie je natuurlijk wel dat hij heel goed kan voetballen. Als zij de bal veroverden speelden ze meteen de lange bal. In het begin gingen hij en Jürgen Locadia daar alleen maar op lopen. Gelukkig stonden wij goed achterin."

Over Locadia gesproken, hij moest er al snel geblesseerd af. Was dat een meevaller voor jullie?
"Ja. Luuk (de Jong, invaller, red.) is minder qua beweging, maar hij is wel een heerlijk aanspeelpunt. Locadia is meer een beweeglijke spits. Hij heeft meer snelheid, dus PSV kon hem in dit strijdplan beter gebruiken. Voor ons was het lekker dat Locadia gewisseld moest worden. Ik schoot de bal uit, want ik hoorde hem schreeuwen. Dat was niet normaal. Toen wist ik gelijk dat het niet goed zat. Volgens mij was het zijn hamstring."

Tot slot: heeft Siem de Jong als het Paard van Troje nog van waarde voor jullie kunnen zijn?
"Hij wist wel dat PSV een aantal systemen kan gebruiken, bijvoorbeeld de 5-3-2 met Derrick Luckassen. Hij kent de krachten van sommige spelers wel, dus als je iets wilde vragen wist hij alles. Daar is Siem wel slim in. Vorig jaar was meneer De Jong even vervelend (hij maakte de 1-1 namens PSV tijdens Ajax - PSV, red.). We hebben hem wel een beetje gedold van tevoren. We vroegen bijvoorbeeld: hé, hoe is dat nou? Eerst bij PSV en het jaar daarna bij ons?"