Eredivisie-topclubs staken verzet en moeten dokken: "Dit is het hoogste orgaan"
Eredivisie-topclubs verzetten zich al tijden tegen de zogenaamde crisisheffing die de Nederlandse overheid wil doorvoeren, maar die strijd is waarschijnlijk voor niets geweest. Juridisch zijn 'alle mogelijkheden uitgeput', meldt De Telegraaf dinsdag. Dat betekent een flinke kostenpost voor BVO's, weet PSV-directeur Toon Gerbrands.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat de invoering van de crisisheffing rechtmatig is geweest. "Dit is het hoogste orgaan en als dat oordeelt dat het rechtmatig is geweest, dan houdt het op", reageert Gerbrands.
In 2013 en 2014 moest er extra belasting worden betaald door werkgevers over de lonen van werknemers, die in het kalenderjaar ervoor meer dan 150.000 euro verdienden. Dat komt hard aan bij voetbalclubs. "Bij grote bedrijven ging het om 1 of 2 procent van het personeel, maar bij voetbalclubs om veel grotere aantallen. Daarbij werd het ook met terugwerkende kracht aangeslagen."
Pellè
Er is ook sprake van een ander 'fiscaal twistpunt' met de Nederlands overheid: de zogenaamde heffing excessieve beloningen, die wordt toegepast op het deel van de transfersom dat voetballers die vertrekken krijgen. Op dat vlak is er nu een succesje geboekt, bevestigt Gerbrands.
"Feyenoord had een zaak aangespannen met betrekking tot de transfer van Graziano Pellè en die is in eerste aanleg gewonnen. Daartegen is de fiscus nu in beroep gegaan. (...) Het zijn belastingen die buitenlandse clubs niet hoeven te betalen, waardoor onze concurrentiepositie verslechtert. In Europa moeten we overal volgens dezelfde regels optrekken, behalve als het om voetbal gaat. Daar mag de politiek in Nederland wel eens actie op gaan ondernemen."