Schandaal rond FIFA-baas Infantino: geheim akkoord over lage straf Fenerbahçe

Schandaal rond FIFA-baas Infantino: geheim akkoord over lage straf Fenerbahçe

15-12-2017 15:12
17

FIFA-baas Gianni Infantino heeft in 2012 een rol gehad bij het in de doofpot steken van een groot omkoopschandaal rond Fenerbahçe. Dat schrijft Follow the Money vrijdag in een gezamenlijke publicatie met The Guardian en Le Monde.

Infantino zou in het seizoen 2011/2012, toen hij nog secretaris-generaal van de UEFA was, achter de schermen een hand hebben gehad in de betrekkelijk lage straf voor Fenerbahçe na het omvangrijke matchfixingschandaal in het Turkse voetbal. Dat blijkt volgens Follow the Money uit een tot nu toe geheime briefwisseling tussen Infantino en de Turkse voetbalbond.

Fenerbahçe werd in 2011 kampioen. Later bleek dat de club uit Istanbul een fors aantal wedstrijden had gekocht. Fenerbahçe ontliep echter de vastgelegde straf (gedwongen degradatie). Daar had Infantino een hand in. De Zwitser, sinds maart 2016 voorzitter van de FIFA, ging achter de schermen akkoord met een milde sanctie voor Fenerbahçe. Follow the Money suggereert dat er een politiek belang was: de UEFA wilde de Turkse bond te vriend houden.