Ajax op rapport: Onana en Ziyech blinken uit, Zeefuik kan niveau (nog) niet aan

17-12-2017 16:20
cw
11

Winnen in Alkmaar was zondagmiddag een must voor Ajax, aangezien PSV een dag eerder met groots gemak drie punten had gepakt tegen ADO Den Haag. Dankzij een rake penalty van Lasse Schonë na rust gingen de drie punten mee naar Alkmaar. AjaxPrimeur was in het AFAS Stadion en gaf iedere speler een rapportcijfer.

André Onana –7,5: Was in de eerste helft de grote redder van Ajax. Twee keer lag hij in de weg toen AZ zéker leek te scoren. Bij de rake penalty van Alireza Jahanbakhsh was de goalie kansloos. Na rust kreeg-ie weinig te doen.

Deyovaisio Zeefuik – 4,5: Een wedstrijd om heel snel te vergeten. Zeefuik begon al slecht, met een bal die binnen de minuut van zijn voet sprong. Herstelde zich niet meer van die fout. Marcel Keizer haalde hem in de pauze naar de kant.

Matthijs de Ligt –7: In de openingsfase ging het niet van harte. Er lag enorm veel ruimte en Ajax had het geluk dat AZ niet één of twee goals meer maakte. Na de pauze was er eigenlijk geen vuiltje meer aan de lucht. Wout Weghorst  lag aan de ketting.

Frenkie de Jong – 6: Na een paar fantastische optredens nu een wat mindere dag voor alleskunner Frenkie. Leed een paar keer slordig balverlies. In de openingsfase was te zien dat De Jong géén verdediger is. Er vielen te vaak en te veel gaten in de defensie.

Mitchell Dijks - 6,5: Helemaal niks mis mee, het optreden van Dijks. Normaal houdt de back van opstomen; daar was tegen AZ geen ruimte voor. Haalde niet één keer de achterlijn. Deed het defensief wél goed tegen AZ-ster Alireza.

Lasse Schöne –7: Moeilijke eerste helft, maar een paar slordigheidjes. Herpakte zich na een halfuur uitstekend. Schöne bleef rustig en leverde geen ballen meer in. Schoot zijn penalty fantastisch in.

Donny van de Beek - 5,5: Heeft het even niet. Tegen Excelsior deed Mara-Donny het als vervanger van Schöne niet goed  en ook in Alkmaar slaagde Van de Beek er niet in om zich te onderscheiden. Misschien toen aan de winterstop?

Hakim Ziyech – 8: Was tegen Excelsior de grote man en ook in Alkmaar deed Ziyech het uitstekend. Hét creatieve brein van dit team. Had met zijn optee

David Neres –7: Wat een heerlijke speler om naar te kijken, zeker als-ie het op zijn heupen heeft. Linksback Thomas Ouwejan werd gek van de dribbelkoning. Leverde een heerlijke assist af bij de goal van Huntelaar.

Klaas-Jan Huntelaar – 6,5: Verdient natuurlijk een dikke voldoende. Tekende voor de 1-1 en verdiende een strafschop. Miste na rust de scherpte, had een kwartier voor tijd de 1-3 móeten maken. Marco Bizot keerde zijn inzet.

Justin Kluivert - 6,5: In de eerste helft onzichtbaar. Had de 'pech' dat scheidsrechter Makkelie de tegenstander van Kluivert niet zijn tweede gele kaart gaf. Na rust had Kluivert het wél op zijn heupen. De tweede gele kaart van Svensson was uiteindelijk onvermijdelijk.

Invallers

Luis Orejuela - 6: Oh ja, die hadden we ook nog! Viel in de pauze in voor de dramatische Zeefuik. Hield zich staande. Wellicht een optie voor de komende duels!

Siem de Jong - X: Deed te kort mee voor een beoordeling.

Kasper Dolberg: X: Deed te kort mee voor een beoordeling.