174 dagen Keizer in Amsterdam: dramawissels, geschipper met Neres en andere fouten

174 dagen Keizer in Amsterdam: dramawissels, geschipper met Neres en andere fouten

21-12-2017 17:45
26

Exact 174 dagen hield Marcel Keizer het vol als trainer van Ajax 1. Zijn dienstverband in Amsterdam gaat de geschiedenisboeken in als één van de meest onthutsende uit de historie van de club. Al sinds de Europese uitschakeling in augustus stond Keizer onder druk. Waar ging het in zes maanden tijd allemaal mis? VoetbalPrimeur zet een aantal pijnpunten op een rij. 

Onherkenbaar voetbal
Keizer slaagde er in een halfjaar tijd niet in om Ajax aan te praat te krijgen. Het thuisduel met Excelsior van een week geleden was wat dat betreft een typisch voorbeeld dat ook de clubleiding aan het denken zal hebben gezet. Ajax oogde als los zand, was geen team. Het elftal viel uit elkaar. Een paar dagen eerder nog won de club juist zeer overtuigend van PSV (3-0). Onder Keizer viel er werkelijk geen peil op te trekken. Welk Ajax zou er op komen dagen tijdens een duel? Een dominante ploeg of elf individuele spelers die bij de eerste de beste tegenslag knakten? 

Europees fiasco
Nog voordat het seizoen écht onderweg was er al sprake van een debacle. Ajax werd uit Europa geknikkerd. OGC Nice (Champions League) en Rosenborg (Europa League) bleken te sterk. Tegen de Noren blunderde Keizer door de piepjonge Deyovaisio Zeefuik in de ploeg te brengen. Ajax gaf een voorsprong daarna razendsnel uit handen. Het was ruim vijftig jaar geleden dat Ajax niét in Europa actief was. "Sportief gezien was de Europese uitschakeling het dieptepunt", zei algemeen directeur Edwin van der Sar donderdag. 

Geklungel met Neres
De laatste weken kon Keizer onmogelijk om Neres heen, maar wat liep hij tussen augustus en november ontzettend te jojoën met de Braziliaanse aanvaller. Wekenlang zat Neres op de bank of moest hij het doen met invalbeurtjes. Zijn trainer zag het duidelijk niet in de rechtspoot zitten. Zelfs toen Amin Younes ontbrak tegen FC Groningen, was Neres wissel. Pas sinds de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen, waarin Neres twee scoorde, is hij een onbetwiste basisspeler. En dat voor een investering van 12 miljoen euro die wanner hij wél speelt, vrijwel altijd van waarde is en een véél hoger rendement heeft dan concurrenten Younes en Justin Kluivert.

Visie? 
Na zes mislukte Keizer-maanden in de Arena is de vraag: wat wilde de onervaren coach nu eigenlijk precies? Zijn voorganger Peter Bosz had vanaf dag één een duidelijke visie en een helder speelplan. Iedereen binnen en buiten de club wist wat het idee was. Keizer schipperde constant met zijn opstelling. Alleen de laatste weken koos hij voor een vaste basiself, maar dat kwam vooral voort uit een groot aantal blessures. In 24 wedstrijden koos hij 17 keer voor een andere opstelling. Dat zegt veel. 

Wel/geen eerste spits
Het statement aan het begin van het seizoen was duidelijk: Kasper Dolberg was dit seizoen eerste spits van Ajax, aanwinst Klaas-Jan Huntelaar zou zijn vaste vervanger worden. Maar Keizer zaaide in oktober verwarring door plots te stellen dat er bij Ajax 'geen eerste of tweede spits is'. Bijna twee maanden lang zat Dolberg op de bank. 

Wisselbeleid
Ook tegen FC Twente, dat Ajax woensdagavond uit de KNVB Beker knikkerde, pakte het wisselbeleid van Keizer wéér slecht uit. Tot onbegrip van iedereen die naar de wedstrijd in Enschede keek, werd Donny van de Beek na het uitvallen van Frenkie de Jong plots in de achterhoede geposteerd. In de 24 officiële duels onder Keizer bleek wel vaker dat hij bepaald geen gelukkige hand van wisselen had. Tijdens de hopeloze thuisduels met FC Utrecht en Vitesse wist de coach het ook niet voor elkaar te boksen om met één of meerdere wissels het spel te laten kantelen. 

Keuzes ontwijken
Veelgehoorde kritiek op Keizer onder Ajax-fans: hij ontweek moeilijke keuzes. Waarom kreeg Younes máándenlang de gelegenheid om te falen op links? Keizer deed er niets aan. Pas enkele weken geleden, toen Younes geblesseerd raakte, verscheen Kluivert op links. Zomeraankoop Siem de Jong moest en zou regelmatig zijn speelminuten krijgen, tot onbegrip van veel mensen. Ook Mitchell Dijks toonde in het begin van het seizoen non-stop aan dat hij zich geen raad wist met het niveau van Ajax. Keizer weigerde echter op tijd in te grijpen.

Wat waren in jouw ogen de grootste missers van Keizer? Deel het in de comments! 

Lees ook: Ajax aan zet: Bosz, Van den Brom, Van Gaal en zes andere kandidaat-trainers