Ajax aan zet: Bosz, Van den Brom, Van Gaal en zes andere kandidaat-trainers

Ajax aan zet: Bosz, Van den Brom, Van Gaal en zes andere kandidaat-trainers

21-12-2017 16:05
140

Nu Marcel Keizer aan de kant is geschoven door Ajax, kan het grote speculeren over zijn opvolger in Amsterdam beginnen. Wie is de ideale kandidaat ? VoetbalPrimeur zet negen opties op een rij, in willekeurige volgorde. 

John van 't Schip
Jongen van de club. Speelde tussen 1982 in het eerste elftal en was er later diverse seizoenen assistent-trainer. Als coach succesvol in Australië bij Melbourne City en op basis daarvan eerder dit jaar ingelijfd door PEC Zwolle. Met die club doet Van 't Schip het fantastisch.

Peter Bosz
Waarom niet? In de zomer van 2016 zorgde de leiding van Ajax voor een shock door Bosz aan te stellen als opvolger van De Boer. Fans kwamen in opstand en de eerste maanden verliepen moeizaam. Maar Bosz won iedereen voor zich met aanvallend, mooi voetbal én een indrukwekkende campagne in Europa. Achter de schermen ging het mis: het boterde niet tussen de trainer, zijn assistent Hennie Spijkerman en de invloedrijke Dennis Bergkamp. Het aanbod van Borussia Dortmund kwam Ajax en Bosz perfect uit. Bij de Duitse topclub hield hij het slechts een paar maanden vol. Is de weg vrij voor Bosz bij Ajax nu Bergkamp en Spijkerman exit zijn?  

Frank de Boer
Grote held van de Ajax-fans. Werd in 2010 in het diepe gegooid als opvolger van Martin Jol. Won daarna vier opeenvolgende landstitels. Liet ook veel eigen jeugd doorbreken en verdiende daarmee tientallen miljoenen euro's voor de club. Het voetbal dat met name in de laatste twee seizoenen werd gespeeld onder De Boer, kon niet altijd op enthousiasme rekenen. Zakte na zijn vertrek in 2016 door het ijs bij zowel Internazionale als Crystal Palace. 

Erik ten Hag
Verricht al sinds de zomer van 2015 puik werk bij FC Utrecht. Kiest graag voor eigen jeugd, deed bij zijn club al veel goede aankopen en - het belangrijkste - haalt het maximale uit zijn spelersgroep. Alle kenners zijn het erover eens dat Ten Hag een toptrainer in de dop is. Is de Pep Guardiola van Utrecht al klaar voor een stap naar de Eredivisie-top? 

Louis van Gaal
Logische naam, mogelijk als interim-trainer tot het einde van het seizoen. Won ruim twintig jaar geleden de Champions League met Ajax en vierde daarna successen met onder meer FC Barcelona, AZ en Bayern München. Zijn avontuur bij Manchester United viel tegen, al sleepte Van Gaal (66) ook daar nog de FA Cup binnen in zijn laatste wedstrijd als manager van de club. Deed het op het WK 2014 fantastisch met Oranje. Saillant genoeg gaf Van Gaal afgelopen week nog aan dat hij te porren is voor een uitdaging bij een grote club. 

Michael Laudrup
Beeïndigde in 1998 zijn loopbaan in Amsterdam. De Deense vedette werd daarna trainer; Laudrup werkte onder meer bij Spartak Moskou, Getafe, Real Mallorca en Swansea City. Kent het klappen van de zweep dus. Afgelopen zomer had directeur spelersbeleid Marc Overmars ook al een oogje op Laudrup, die momenteel werkzaam is bij Al Rayyan in Qatar. 

Ronald Koeman
Nóg een oud-trainer van Ajax die op dit moment zonder club zit. Koeman was tussen 1983 en 1986 speler van Ajax en stond tussen 2001 en 2005 als coach aan het roer in Amsterdam. Hij won twee landstitels in die functie. Later ging het mis bij Benfica, Valencia en AZ. Koeman slaagde er later echter in om Feyenoord uit het slop te trekken. Southampton gaf hem de kans in de Premier League. Zijn avontuur bij Everton eindigde eerder dit jaar in mineur. Dé topkandidaat om bondscoach te worden van Oranje, zo lijkt het. Of zou Koeman liever aan de slag gaan bij een club? 

John van den Brom
Was als speler actief bij Ajax en timmert inmiddels al ruim tien jaar aan de weg als trainer. Begon bij AGOVV, behaalde daarna Europees voetbal met ADO Den Haag en Vitesse en werd landskampioen met Anderlecht. Is sinds 2014 in dienst van AZ. In Alkmaar speelt Van den Brom fris, aanvallend voetbal met veel eigen jeugd. 

Michael Reiziger & Winston Bogarde
Reiziger en Bogarde namen in de zomer het stokje over van Keizer bij Jong Ajax. De twee tonen voorlopig aan dat ze het kunstje in de vingers hebben. Het beloftenteam van de Amsterdamse grootmacht presteert uitstekend in de Jupiler League. Wellicht hebben Overmars en algemeen directeur Edwin van der Sar opnieuw een voorkeur voor interne kandidaten. Dan liggen Reiziger en Bogarde voor de hand om het (tijdelijk) over te nemen. 

Heb jij andere namen in gedachten? Deel het in de comments!