Van Dijk transfereerde bijna naar Oekraïne: Dan was Virgil denk ik wel gekomen

Van Dijk transfereerde bijna naar Oekraïne: "Dan was Virgil denk ik wel gekomen"

29-12-2017 10:32
18

Het had weinig gescheeld of Virgil van Dijk was in de zomer van 2013 niet naar Celtic, maar Metalist Kharkiv vertrokken. De Oekraïense club was concreet voor de Oranje-international, die sinds woensdag de duurste verdediger aller tijden is (84,5 miljoen euro).

Dat onthult makelaar Aleksei Lundovsky aan Sport Arena. Van Dijk had in 2013, na drie jaar bij FC Groningen, zijn zinnen gezet op een transfer. Daarbij hield hij alle opties open. Toen Metalist Kharkiv zich meldde gaf zaakwaarnemer Henk-Maarten Chin een geschreven mandaat aan Lundovsky om namens Van Dijk te onderhandelen met clubs uit Rusland en Oekraïne.

"Ik kan het me nog goed herinneren", rakelt Lundovsky op in gesprek met Sport Arena. "Ik ging naar Groningen met directeur Evgeni Krasnikov en we ontmoetten Van Dijk en zijn zaakwaarnemer in de VIP-lounge. We onderhandelden wat en Van Dijk had geen bezwaar tegen een transfer naar Metalist. Hij kwam over als een bescheiden jongen."

Metalist bood drie mijoen euro, maar Celtic kwam even later met hetzelfde bedrag op de proppen. Van Dijk koos uiteindelijk voor de Schotse topclub. Lundovsky: "Op dat moment was er in Nederland weinig bekend over de Oekraïense competitie. Als Jeremain Lens of een andere Surinaamse vriend er rond die tijd had gespeeld, was Van Dijk denk ik ook gekomen."