Ajax-bekende stipt probleem aan: 'Exemplarisch voor het Nederlandse voetbal'

Ajax-bekende stipt probleem aan: 'Exemplarisch voor het Nederlandse voetbal'

10-01-2018 10:40
16

Als teammanager van de Zweedse nationale ploeg is oud-Ajacied Stefan Petterson er komende zomer bij op het WK. Hoofdschuddend kijkt de man die tussen 1988 en 1994 het Ajax-shirt droeg naar Oranje.

"Het Nederlands elftal is exemplarisch voor het Nederlandse voetbal", zegt Petterson in gesprek met Panorama. "Wellicht dat er iets aan de instelling schort, je moet kijken vanuit een groter perspectief. Het teambelang wordt soms onderschat tegenwoordig. Het voetbal is te veel toegesneden op het individu. Dat is fnuikend. En in technisch opzicht is er echt niet zoveel mis met Nederlandse spelers, maar misschien moeten ze toch ook iets meer aandacht gaan besteden aan de fysieke krachten."

"Heb je de spelers van Engeland onder zeventien jaar gezien, vlak nadat ze wereldkampioen waren geworden?", vervolgt Petterson. "Zij hadden allemaal hun shirtje omgedraaid waardoor ze met hun naam op hun borst liepen. Zitten al helemaal op het verkeerde pad die gasten, niet voor niks is daar in Engeland een hoop commotie over ontstaan. Het ego staat voorop. Letterlijk. Ze denken in eerste instantie aan zichzelf, niet aan het geheel. Ze willen laten zien wat zíjzelf hebben bereikt. Het gaat pas in tweede instantie om de ploeg, laat staan om de vlag."