Glazen Bol: beste keeper en aanvaller van Nederland gaan landstitel beslissen

Glazen Bol: beste keeper en aanvaller van Nederland gaan landstitel beslissen

17-01-2018 12:00
67

Hoe loopt de titelrace af? Welke ploeg degradeert naar de Jupiler League? Wie wordt de Speler van het Jaar en wie wint op 26 mei de Champions League-finale in Kiev? VoetbalPrimeur waagt zich deze week vijf keer aan vijf voorspellingen. Vandaag aan de beurt: redacteur Paul Audenaerd. 

De kampioen: PSV
Mijn gevoel zegt dat PSV het niet meer weg gaat geven. Een gat van vijf punten naar Ajax is niet onoverbrugbaar, maar PSV wint in eigen huis letterlijk álles en hoewel het soms bepaald niet overtuigend is, worden tegen de kleintjes altijd drie punten gepakt. Ajax en Erik ten Hag hebben ook tijd nodig om aan elkaar te wennen. Belangrijker: Phillip Cocu heeft de beste keeper (Jeroen Zoet) en één van de beste aanvallers (Hirving Lozano) van de Eredivisie, die twee gaan het verschil maken. April wordt natuurlijk smullen, met AZ-PSV (7 april) en PSV-Ajax (15 april) in acht dagen tijd. 

Directe degradant: Roda JC
Kasper Dolberg topscorer, PEC Zwolle de teleurstelling van het seizoen… Bar en boos, mijn Eredivisie-voorspellingen van medio augustus. Mijn ego is niet volledig geknakt, want Roda JC staat – zoals ik toen voorzag – onderaan de ranglijst. Dat komt ook niet meer goed. Gewoon een heel matige selectie plus een trainer met (te) weinig ervaring. Gertjan Verbeek is wél een doorgewinterde coach en ik verwacht dan ook dat hij FC Twente naar plek twaalf of dertien loodst. Willem II en NAC Breda krijgen het lastig, want Sparta leeft ongetwijfeld op dankzij Magic Dick.  

Speler van het Jaar: Ryan Thomas
Mocht PEC op de plek eindigen waar het nu staat, dan verdient Ryan Thomas het om daar erkenning voor te krijgen. Wat speelt hij ongelooflijk goed dit seizoen. Twee andere kandidaten in mijn ogen: Marco van Ginkel, die maar blíjft scoren, en Steven Berghuis. Echt een onderschatte speler, vind ik. Voor hem kom je naar het stadion. 

Champions League-winnaar: Bayern München
Ein-de-lijk is die vervelende groepsfase voorbij. Nu gaat het échte werk beginnen. Topfavoriet is wat mij betreft Bayern München, met Manchester City daar kort achter. Ik vrees alleen dat City de komende maanden last gaat krijgen van het bizar drukke schema van de afgelopen tijd. Jupp Heynckes gaat het gewoon wéér flikken met Bayern. Meest interessante affiche: Real Madrid vs. PSG. De magie van Zinedine Zidane en Cristiano Ronaldo lijkt een beetje uitgewerkt. Zeker geen derde eindzege op rij, dus.