Glazen Bol: Lozano overtreft Ziyech, Nieuwe Rijken domineren Champions League

Glazen Bol: Lozano overtreft Ziyech, Nieuwe Rijken domineren Champions League

19-01-2018 12:00
23

Hoe loopt de titelrace af? Welke ploeg degradeert naar de Jupiler League? Wie wordt de Speler van het Jaar en wie wint op 26 mei de Champions League-finale in Kiev? VoetbalPrimeur waagt zich deze week vijf keer aan vijf voorspellingen. Vandaag aan de beurt: Daily Odds-hoofdredacteur Floris Koekenbier. 

De kampioen: Ajax
Net als in de zomer zie ik Ajax nog steeds kampioen worden. Natuurlijk is er veel gebeurd in de eerste seizoenshelft, maar voor mij is nu wel duidelijk dat de Ajax-selectie de meeste kwaliteit herbergt. Ook zie ik Erik ten Hag als een pragmatischer trainer dan Marcel Keizer, waardoor ik de Amsterdammers minder onnodig puntenverlies zie lijden dan voor de winterstop. Spannend wordt het wel, want ook PSV zal de punten blijven pakken. Op zondag 15 april pakt Ajax de koppositie als het op bezoek gaat in Eindhoven, waarna de ploeg van Phillip Cocu in de weken erna (Roda JC-uit, ADO-uit) de handdoek definitief in de ring gooit. 

Directe degradant: Roda JC
Het lijkt er niet op dat Roda zich dusdanig versterkt dat ze met nieuw elan aan de tweede seizoenshelft beginnen, dus ik schrijf de Limburgers op als directe degradant. Tussentijds zal trainer Robert Molenaar ook het veld nog wel moeten ruimen, maar veel baat zal de ploeg daar niet bij hebben. Middels de play-offs denk ik dat NAC Breda zich ternauwernood handhaaft, maar ik voorzie een rampscenario voor FC Twente. Ook Gertjan Verbeek krijgt de boel niet aan de praat in Enschede en met Jan van Halst boven hem verwacht ik dat de bom nog voor het einde van het seizoen zal barsten. Qua historie en ambitie hoort Twente in de Eredivisie te blijven, maar die club gaat het ontzettend moeilijk krijgen.

Speler van het Jaar: Hirving Lozano
Een heel lastige. Het gaat tussen Hakim Ziyech en Hirving Lozano. Ondanks dat ik Ziyech dus de titel met Ajax zie pakken en Lozano zonder prijs blijft, denk ik dat de Mexicaan deze prijs pakt en verdient. Om in je eerste jaar zó belangrijk te zijn in een competitie op een vreemd compliment; pure klasse. Het zou me dan ook niks verbazen als Lozano na een paar puike optredens tijdens het WK voor een recordbedrag naar een buitenlandse club gaat.

Champions League-winnaar: Manchester City
Dit wordt het seizoen waarin de nouveau riche de macht grijpt. Natuurlijk hangt het een beetje van de loting af, maar PSG en Manchester City vind ik de beste ploegen van Europa en zie ik het liefst in de finale. De Fransen zullen in de achtste finale afrekenen met een kwakkelend Real Madrid en vervolgens als topfavoriet worden gezien. Maar ik denk dat het Manchester City van Pep Guardiola voetballend gezien nét iets verder is en de Cup met de Grote Oren pakt.