De zwaktes van Ajax en Feyenoord: Berghuis vs debutant, Neres vs talent

De zwaktes van Ajax en Feyenoord: Berghuis vs debutant, Neres vs talent

20-01-2018 12:15
26

Met Ajax die moet winnen om PSV bij te houden en Feyenoord die de achterstand op de Amsterdammers bij een zege kan verkleinen tot zes punten (met een wedstrijd minder gespeeld) is de Klassieker er een met enorme belangen. Waar liggen voor Feyenoord de kansen op bezoek bij Ajax en hoe kan Ajax Feyenoord pakken? VoetbalPrimeur zet het op een rij.

Waar Feyenoord Ajax kan pakken
Een nieuwe start
De komst van Erik ten Hag als coach moet Ajax dit seizoen nog de titel gaan bezorgen, maar hoeveel kan een coach veranderen in zo’n korte tijd? Ten Hag heeft aangekondigd niet alles gelijk te zullen veranderen, maar een nieuwe trainer (de derde in een jaar tijd) brengt weer nieuwe ideeën met zich mee en feit is dat Ajax daaraan zal moeten wennen. Of een trainingsweek in Portugal en een oefenwedstrijd daar genoeg voor zijn geweest, valt te betwijfelen. Feyenoord kan van de onwennigheden en 'het onbekende' bij de Amsterdammers profiteren.

Berghuis vs Tagliafico
De nieuwe Argentijnse back van Ajax heeft al wat meegemaakt in zijn carrière, spelend voor Independiente. Toch is het ook voor hem niet makkelijk om direct in dé wedstrijd van het jaar zijn debuut te maken tegen een van de beste spelers van de Eredivisie: Steven Berghuis. Voor Feyenoord liggen er kansen op de rechterflank. Een nieuw land, nieuwe spelers, een nieuwe taal, een nieuwe speelwijze en direct de grootste wedstrijd van het seizoen: er zijn spelers die daar beter van presteren, maar ook spelers die daarvan door de mand vallen. Berghuis wrijft zich al in zijn handen.

Toornstra vs De Jong
Nog een maak-of-breek-positie voor Ajax en dus een kans voor Feyenoord: Frenkie de Jong. Ten Hag heeft al laten doorschemeren het wel te zien zitten in De Jong als inschuivende centrale verdediger, maar het maakt de defensie van Ajax tegelijkertijd ook kwetsbaar. Indien Feyenoord niet zo afwachtend als PSV aan de start verschijnt in de Arena, kan de situatie worden uitgebuit met vier aanvallende spelers in de personen van Nicolai Jörgensen, Steven Berghuis, Sam Larsson en als aanvallende middenvelder Jens Toornstra. Toornstra zal een cruciale rol vervullen: het opvangen van De Jong als hij inschuift en het profiteren van de ruimtes in de omschakeling, als de Ajax-defensie nog maar met drie staat. In het centrum valt voor Feyenoord veel te winnen.

Waar Ajax Feyenoord kan pakken
Neres vs Malacia of Haps
Wie staat er tegenover David Neres? Ridgeciano Haps keerde deze week weliswaar terug op het veld in een oefenduel van de beloften, maar dat maakt hem geen zekerheid voor 90 minuten in de Klassieker. Tyrell Malacia heeft het tot nu toe fantastisch gedaan als zijn vervanger, maar is nog jong en om Neres (de meest productieve speler van de eerste seizoenshelft) af te stoppen is er meer nodig dan een prima wedstrijd. Dat bewees ook de eerste Klassieker in de Kuip, waarbij Haps de beste Feyenoorder was, maar toch niet kon voorkomen dat zijn directe tegenstander Neres drie (assists) gaf. Ook nu is Neres de man om te bekijken.

Twijfelgevallen of B-keus?
Hoe gaat de defensie van Feyenoord zich zondag vormen? Ridgeciano Haps klopt weer op de deur, evenals Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden na lange blessures. Durft Van Bronckhorst het risico aan om met drie spelers te beginnen die lang afwezig zijn geweest? Logisch is dat Botteghin, indien fit genoeg, samen met Sven van Beek het hart van de verdediging gaat vormen. Spelen met meer dan één twijfelgeval, laat staan drie, is te riskant, omdat je er ook maar drie kunt wisselen en niet al je wissels wilt inzetten voor fysieke klachten. Of er staat dus een defensie die niet op volle sterkte is bij Feyenoord, óf een ploeg met veel twijfelgevallen. Een lastige keuze voor Van Bronckhorst en een interessante ontwikkeling voor Ajax.

Bibberende Jones
Het was een heftige winterstop voor de doelmannen van Feyenoord. Brad Jones die na een slechte eerste seizoenshelft opnieuw moest strijden om zijn plek onder de lat, met de weer fitte Kenneth Vermeer als zijn concurrent. Tegen ieders verwachting in koos trainer Giovanni van Bronckhorst voor de rest van het seizoen voor Jones, en niet voor Vermeer. Gevolgen: een boze keeper die inmiddels naar Club Brugge is vertrokken en een eerste doelman die al niet overtuigend was voor de winterstop, maar nu nog eens extra onder druk staat en alle ogen op zich gericht heeft. Voor Ajax zaak om Jones snel te testen.