Spelersrapport Klassieker: Tagliafico krijgt staande ovatie, Feyenoord desastreus

Spelersrapport Klassieker: Tagliafico krijgt staande ovatie, Feyenoord desastreus

21-01-2018 16:40
54

In de eerste speelronde na de winterstop heeft Ajax het laatste beetje titelaspiratie van Feyenoord de nek omgedraaid. De Amsterdammers domineerden in de Klassieker en wonnen verdiend met 2-0. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Ajax

André Onana – 7: Feyenoord kwam maar weinig in actie in zijn strafschopgebied, desondanks kon hij zich onderscheiden met een geweldige redding op de kopbal van Berghuis.

Joël Veltman – 7: In tegenstelling tot de topper tegen PSV, concentreerde de rechtsback zich deze keer op het voetballen en dat was te zien. Niet alleen hield hij Boëtius op afstand, ook gaf hij een perfecte bal op Huntelaar die alleen maar hoefde te knikken om 2-0 te maken.

Matthijs de Ligt – 7: Krijgt de ruimte om op te komen en durfde ook goed in te stappen om een overtalsituatie te creëren. Dat Feyenoord amper iets kon forceren, was zeker mede te danken aan de achttienjarige centrale verdediger.

Frenkie de Jong – 6: Waar De Ligt de ruimte kreeg om te voetballen, werd De Jong wat scherper in de gaten gehouden, daardoor kon hij niet zijn stempel drukken op de wedstrijd zoals normaal.

Nicolás Tagliafico – 7: Goed debuut van Tagliafico, niet in de laatste plaats vanwege zijn assist (met wat hulp) op Donny van de Beek. Draven gaat hem keurig af, aan de bal is hij sterk en ook voor een duelletje schrikt de Argentijn niet.

Lasse Schöne – 6: Speelde zeker voor rust te veel verstoppertje. Hij liep veel in de bal en was moeilijk bereikbaar voor zijn teamgenoten. Liet zich bovendien te veel uitzakken.

Hakim Ziyech – 6,5: Had zijn pass-radar lang niet altijd even scherp staan, maar hij zou de pass van de wedstrijd hebben gehad als Neres zondagmiddag wat beter bij de les was.

Donny van de Beek – 6,5: Speelde een compleet onzichtbare eerste helft en besloot dat na rust meteen recht te zetten. Bleef kalm en beheerst toen de bal voor zijn voeten viel en rondde keurig af vanuit een moeilijke hoek.

David Neres – 5: Goede start, maar daarna steeds minder zichtbaar. Tot twee keer toe kreeg hij een geweldige bal van Ziyech (een keer onterecht afgefloten voor buitenspel), maar hij was niet helemaal wakker deze Klassieker.

Klaas-Jan Huntelaar – 6,5: Het is tegen Feyenoord en dus ga je bijna rekenen op een Huntelaar-goal. En hij stelde niet teleur. Een klassieke goal, zo scherp als een mes is de spits in het strafschopgebied.

Justin Kluivert – 6: Het lag niet aan zijn inzet, maar hij kwam niet goed uit de verf. Punten voor St. Juste, maar de jongeling kan zoveel beter. Gelukkig voor hem waren het anderen die opstonden om de drie punten binnen te slepen.

Invallers

Siem de Jong – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Maximilian Wöber – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Feyenoord

Brad Jones - 5: Werkelijk elke uittrap ging lang richting Jörgensen. Waarom hij dat deed werd wel duidelijk toen Jones eens kort speelde en het meteen gevaarlijk werd voor zijn doel. De Australiër was bovendien onzeker bij hoge ballen.

Jerry St. Juste – 6,5: Kluivert hebben we maar weinig gezien en dat is mede dankzij de rechtsback. Was in balbezit wel geregeld slordig en pakte een gele kaart nadat hij een vrije trap had gewonnen; niet echt slim.

Sven van Beek - 6: Heeft nog even tijd nodig om terug te komen op het niveau van voor zijn blessure. Desalniettemin haalde hij nog wel een bal van de lijn en vocht hij mooie duels uit met Huntelaar.

Renato Tapia – 5,5: Niet de verdediger die je aan de bal wil hebben voor de opbouw. Verdedigend was het oké, maar als je ploeg twee tegengoals krijgt, verdien je niet meer dan een zes. Ging bovendien onder de bal door bij de Huntelaar-goal.

Tyrell Malacia – 7,5: Goede eerste Klassieker voor de jongeling. Waar hij de ruimte kreeg om op te komen (of het nou aan de zijkant was of door het centrum) deed hij dat ook. Sterk optreden, want David Neres had niets in de melk te brokkelen. 

Jens Toornstra - 4: Een van de zwakste schakels aan Feyenoord-zijde. Hij gaf geen steun aan zijn spits en leidde veel balverlies. Het pijnlijkste moment was nog wel toen hij meters voorsprong had op De Ligt in een sprintduel, maar het alsnog verloor.

Karim El Ahmadi - 5,5: Het middenveld van Feyenoord werd bij tijd en wijle overlopen, de Marokkaan bracht Feyenoord geen moment in een ritme, datzelfde kan je zeggen van zijn teamgenoot….

Tonny Vilhena - 5: … die schitterde in onopvallendheid. De ruimte lag er wel degelijk op de Ajax-helft, maar als je elke keer zo slordig bent, gaat het nooit wat worden.

Steven Berghuis - 5: Berghuis liep maar over dat veld te sjokken, zette geen druk en leidde veel balverlies. Dat zou hem nog wel vergeven zijn als hij die grote kans voor rust gewoon verzilverde.

Nicolai Jörgensen - 3,5: De Deen raakte gedurende de wedstrijd steeds gefrustreerder. Hij kreeg vooral lange ballen van zijn teamgenoten en die ballen waren niet bepaald zuiver. Omdat hij niet in zijn spel kwam, ging hij steeds vaker over het veld zwerven. Uiteindelijk werd zijn ergernis zo groot, dat hij zich liet piepelen door Veltman en eraf moest met rood.

Jean-Paul Boëtius - 5,5: Kon zich maar weinig onderscheiden met acties, daarvoor was Veltman te solide. Maar hij had minimaal een assist op zijn naam moeten hebben na die heerlijke bal op Berghuis vlak voor rust.

Invallers

Sofyan Amrabat - 6: Maakt vaak indruk, of het nou als invaller is of basisspeler, maar ook Amrabat kon zich niet onttrekken aan het slechte Feyenoord-spel.

Bilal Başaçıkoğlu - x : Speelde te kort voor een beoordeling.

Ridgeciano Haps - x : Speelde te kort voor een beoordeling.