Seedorf bij Súper Depor: bekende Eredivisie-gezichten en dramatische defensie

Seedorf bij Súper Depor: bekende Eredivisie-gezichten en dramatische defensie

07-02-2018 16:30
17

Je kunt veel van Clarence Seedorf zeggen, maar níet dat de 87-voudig international van Oranje geen lef heeft. Na een dappere poging bij trainerskerkhof AC Milan en een mislukt avontuurtje in China duikt de onervaren coach nu in het diepe bij Deportivo La Coruna. Het belooft een hels karwei te worden. 

Een landstitel, de Spaanse beker, twee keer de Supercopa, halve finale Champions League: begin deze eeuw was Deportivo La Coruna een absolute topclub in Spanje en werd Súper Depor in één adem genoemd met grootmachten als Real Madrid en FC Barcelona. Na het vertrek van succestrainer Javier Irureta in 2005 ging het rap bergafwaarts met de clubs. Dieptepunten: een bijna-faillissement en degradatie uit de Primera Division in 2011 en 2013.

In de loop der jaren sneuvelde de ene na de andere trainer in Galicië. Alleen al in de laatste vier seizoenen stonden er zeven verschillende coaches aan het roer bij Depor, dat momenteel in acute degradatienood verkeert en z'n lot in handen heeft gelegd van de 41-jarige Seedorf – een ambitieuze, maar onervaren trainer die het bij zijn vorige clubs niet langer dan een halfjaar vol hield.

Bekende gezichten
Met nog zestien competitieduels te gaan staat Deportivo op de achttiende plaats, drie punten onder de rode streep. Er werden dit seizoen slechts vier wedstrijden gewonnen en met 51 tegengoals heeft Depor de meest gepasseerde defensie van de Spaanse competitie. Bekend gezicht in de selectie van Seedorf is Przemyslaw Tyton. De Poolse goalie stond in het verleden bij Roda JC en PSV onder de lat. Tyton kwam dit seizoen pas één keer in actie. Zakaria Bakkali, ook al een oude bekende in Eindhoven, wordt gehuurd van Valencia. De Belgische aanvaller deed dertien keer mee, vaak als invaller.

In januari versterkte Deportivo zich met Michael Krohn-Dehli. De 34-jarige Deen speelde tussen 2004 en 2008 voor Ajax, Sparta en RKC. Inmiddels is de middenvelder al jaren actief in Spanje. Spits Lucas Pérez maakte in augustus 2016 voor zo'n twintig miljoen euro de overstap van Deportivo naar Arsenal. Na een teleurstellend jaar in Londen wordt Pérez nu verhuurd aan zijn oude club. Dit seizoen was hij goed voor vijf doelpunten.

Routine
Cristobal Parralo, de voorganger van Seedorf in Estadio Municipal de Riazor, koos doorgaans voor 4-3-3 of 4-5-1. Naast diepe spits Pérez zijn Adrián López, Fede Cartabia, Emre Colak, Carles Gil, talent Federico Valverde en topscorer Florin Andone (zes treffers) de mannen die Seedorf goals, zeges en broodnodige punten moeten bezorgen. Captain Pedro Mosquera en routiniers Guilherme en Celso Borges zijn de controleurs op het middenveld.

Achterin veel eind-twintigers en dertigers: Seedorf kan kiezen uit Juanfran (29), Zwitsers international Fabian Schär (26), Luisinho (32), Sidnei (28) en Fernando Navarro (35). Naast Tyton heeft de Nederlandse trainer ook de beschikking over keepers Rubén Martinez (33) en Maksym Koval. Laatstgenoemde wordt dit seizoen gehuurd van Dynamo Kiev.

Dramatische defensie
De eerste zorg voor Seedorf is waarschijnlijk de gammele achterhoede van Depor. In de laatste zeven competitieduels incasseerde de club 24 (!) doelpunten. Real Madrid won eind januari in eigen huis met 7-1. Het programma van de komende weken biedt – op papier althans – kansen. Maandagavond debuteert Seedorf met een thuisduel tegen Real Betis, dat weliswaar op de tiende plaats staat, maar deze jaargang ook al 45 goals tegen kreeg.

Daarna speelt Depor tegen Alavés (uit) en Espanyol (thuis) – twee teams die binnen handbereik staan op de ranglijst. Een blik op het competitieschema leert verder dat de laatste weken loodzwaar worden. Dan staan er clashes met onder meer Barcelona, Valencia en aartsrivaal Celta de Vigo op het programma. Kortom: Seedorf moet metéén presteren. 

Met welke spelers of tactiek dan ook – een plek bóven de degradatiestreep is het enige dat telt, eind mei. Seedorf zal daar ook op worden afgerekend. Mocht het grote Súper Depor van weleer voor de derde keer in zeven jaar naar de Segunda División verdwijnen, dan eindigt ook het derde trainersavontuur van de viervoudig Champions League-winnaar in mineur.