Dream XI: de beste elf spelers met een verleden in de Eredivisie

Dream XI: de beste elf spelers met een verleden in de Eredivisie

15-02-2018 16:00
51

Christian Eriksen, Luis Suarez, Dries Mertens: de Eredivisie bewijst zich al jarenlang als een kweekvijver voor de buitenlandse top. Welke spelers met een Eredivisie-verleden presteren op dit moment het best? VoetbalPrimeur formeert het sterrenelftal.

Doel
Bij Manchester United hield Edwin van der Sar jarenlang de Nederlandse naam hoog in het buitenland. Sindsdien is het beter zoeken naar keeperstalent. De doelman die het best presteert in het buitenland is volgens ons Jasper Cillessen. Hij heeft weliswaar een reserverol, maar in de minuten die hij krijgt is de oud-Ajacied dit seizoen in topvorm. Een andere optie was voormalig AZ'er Sergio Romero, maar ook hij zit op de bank, bij Man United.

De verdediging
De viermansdefensie heeft een hoog Tottenham Hotspur- en Ajax-gehalte: Jan Vertonghen, Davinson Sánchez en Toby Alderweireld vormen samen met Liverpool-stopper Virgil van Dijk de achterhoede. Alderweireld kampt op dit moment met een blessure, maar Vertonghen en Sánchez maakten dinsdag nog een goede indruk bij Tottenham Hotspur in de Champions League-kraker tegen Juventus (2-2).

Van Dijk, sinds dit jaar de duurste Nederlander en duurste verdediger aller tijden, zit steeds lekkerder in zijn vel zit bij Liverpool. De verdediger, die een verleden heeft bij Willem II en FC Groningen, blonk woensdag uit tegen FC Porto. Vertonghen, Sánchez, Alderweireld en Van Dijk krijgen nipt de voorkeur boven de begeerde Stefan de Vrij van SS Lazio.

Het middenveld
Net als in de verdediging staat er één Nederlander op het middenveld: Georginio Wijnaldum. De oud-speler van PSV en Feyenoord is ook dit seizoen een vaste waarde bij Liverpool en draait lekker mee in de aanvalsmachine van manager Jürgen Klopp. Naast hem staan Nemanja Matic en Christian Eriksen.

Matic heeft zich na zijn verhuurperiode bij Vitesse uitstekend ontwikkeld bij Benfica, Chelsea en nu Manchester United en is daarom ons slot op de deur. Eriksen maakt het elftal compleet. Hij leverde dinsdag tegen Juventus weer een topprestatie af en laat wekelijks zien dat hij misschien nog wel beter kan dan Tottenham. Met 26 jaar heeft hij de toekomst.

De aanval
De jaren beginnen te tellen, maar Robben (34) draagt wat ons betreft nog steeds de titel 'Beste Nederlander in het Buitenland'. Het blijft een genot om naar de gestopte Oranje-international te kijken en dat levert hem een plek in dit elftal op. Luis Suarez en Dries Mertens zijn de andere aanvallers. Suarez kwam dit seizoen traag op gang, maar scoort nu aan de lopende band. De oud-Ajacied staat op 101 competitiegoals in 117 optredens voor FC Barcelona. Mertens (ex-FC Utrecht en -PSV) heeft door zijn indrukwekkende prestaties een bijna goddelijke status bij Napoli.

Spelers met een Eredivisie-spelers die de boot missen:
Stefan de Vrij, Moussa Dembélé, Daley Blind, Filipe Luis, Ryan Babel, Sebastien Haller, Hans Hateboer, Quincy Promes, Bas Dost, Zlatan Ibrahimovic, Memphis Depay, Kevin Strootman, Kenny Tete, Ruud Vormer, Marten de Roon, Thomas Vermaelen