Van 't Schip verrast: 'Mensen hebben geen weet wat hij daar gepresteerd heeft'

20 februari om 07:32

John van 't Schip verrast als hoofdtrainer van PEC Zwolle, dat momenteel zesde staat in de Eredivisie. De oud-Ajacied wordt geprezen om zijn professionaliteit, maar ook om zijn relativeringsvermogen.

"Dat John hier ook een huis heeft pleit erg voor hem", zegt PEC-voorzitter Adriaan Visser in het NRC. "Hij is geen trainer die na de training zo snel mogelijk terug naar de Randstad rijdt. Hij past hier ook omdat hij niet van het overspannen gedoe is als het tegen zit. Wij zijn geen topploeg. Een beetje bescheidenheid en relativeringszin hoort erbij. John weet dat er meer dan voetbal is."

Rob Meppelink werkte als assistent van Van 't Schip bij Chivas Guadalajara in Mexico. Volgens hem past de voormalig rechtsbuiten zich moeiteloos aan. "Wat ik nooit vergeet was hoe hij de eigenaar van Chivas kenbaar maakte dat hij de baas was. De man wilde in de rust zijn zegje doen in de kleedkamer, maar John wist dat vakkundig te pareren. Dat jaar bereikten we de play-offs met een team dat lang onderin had gespeeld. Mensen in Nederland hebben er geen weet van wat hij daar heeft gepresteerd."

"John is van de droge humor", belicht Bryan Roy, oud-ploeggenoot bij Ajax, een andere kant. "Toen onze trainer Kurt Linder ons toesprak stond John achter hem gekke bekken te trekken. Als aanvoerder moest hij oefeningen nadoen. Dat deed hij zo overdreven serieus dat wij onze lach niet konden inhouden. Hij zette Linder voor gek zonder dat-ie dat doorhad."