Van Hooijdonk wijst naar Kluivert en Jahanbakhsh: Wat moet je dan nog?

Van Hooijdonk wijst naar Kluivert en Jahanbakhsh: "Wat moet je dan nog?"

20-02-2018 15:07
30

Het verbaast Pierre van Hooijdonk niet dat de topscorers van de Eredivisie opvallend weinig gescoord hebben. Hirving Lozano (PSV) en Steven Berghuis (Feyenoord) staan na 24 speelrondes op respectievelijk 13 en 12 treffers. Het heeft te maken met een trend van de laatste jaren, denkt Van Hooijdonk. 

"Buitenspelers zijn niet langer dienend aan de centrumspits. Voor de nummer negen is het moeilijker geworden. Hij moet in stelling worden gebracht door de zijkanten, maar dat is bijna niet meer aan de orde", legt de voormalig spits - zelf topscorer van Nederland in 2002 - uit aan het Algemeen Dagblad

"Acties van buitenspelers zijn in eerste instantie op zichzelf gericht. Wie wél een secondant is van de nummer negen is Jahanbakhsh. Hij is rechts en staat ook op rechts." Spelers als Lozano, Berghuis en Justin Kluivert (Ajax) gaan vaak voor eigen succes, ziet Van Hooijdonk.

"Kluivert is redelijk tweebenig en kan de spits met links nog redelijk bedienen. Maar de meesten kunnen dat niet. Zij komen naar binnen en maken het veld heel klein. Wat moet je dan nog doen als spits? Dan ben je wel klaar met je loopactie."

Zélf zou het hij anno 2018 ook lastig hebben, vermoedt-ie. "Met penalty’s en vrije trappen kwam ik nog wel tot een aardig aantal, maar ik zou er ook niet zo veel meer maken. Als je me vraagt waar ik nu zou willen spelen is dat AZ. Puur om Jahanbakhsh. Als spits zoek je een secondant waar je van op aankan."