Keizer 'niet gesteund' door Ajax-leiding: 'Dan mag je best voor je trainer staan'

21 februari om 06:47

Marcel Keizer heeft voor het eerst sinds zijn ontslag bij Ajax uitgebreid teruggeblikt op zijn halve seizoen in Amsterdam. De trainer vindt dat hij de te weinig steun heeft gehad van de Ajax-leiding, gezien de moeilijke omstandigheden waarin hij heeft moeten werken.

"Als je als onervaren-in-de-top-trainer bij Ajax instapt, moet de hele club achter je staan. Dat was kennelijk niet zo. Vervolgens krijg je na één week een klap te verwerken (de gebeurtenissen rondom Abdelhak Nouri, red.), die nog steeds niet is te bevatten", vertelt Keizer aan De Telegraaf. Eind september volgde de 1-2 nederlaag tegen Vitesse, volgens Keizer de slechtste wedstrijd van het seizoen. "Dan vind ik best dat je je gezien de zware omstandigheden naar buiten toe mag uitspreken en voor je trainer mag gaan staan. Dat hebben ze niet gedaan."

Directeur spelersbeleid Marc Overmars liet ook intern niet blijken dat hij achter de benoeming van Keizer stond. "Hij heeft gezegd dat hij me een goede trainer vond, maar zag de opbouw van assistent naar hoofdtrainer meer zitten. Of ik niet zijn eerste keus was als hoofdtrainer? Dat zou je daaruit kunnen afleiden, ja." Keizer maakt er echter geen punt van dat Overmars en algemeen directeur Edwin van der Sar al in een vroegtijdig stadium Erik ten Hag benaderden als nieuwe trainer. Dan heeft hij lang in de startblokken gestaan. (…) Zo gaat dat kennelijk in de top en iedereen wil trainer van Ajax zijn."

Het steekt Keizer wel dat hij ontslagen werd, terwijl hij cijfermatig beter presteerde dan zijn alom geroemde voorganger Peter Bosz. "Ik had één punt meer, ja. Maar wat het moeilijk te accepteren maakt, is dat we juist op het moment van mijn ontslag goed en aanvallend voetbal speelden." De 49-jarige trainer verwijt zichzelf echter weinig en heeft zijn ontslag inmiddels kunnen relativeren. Vier dagen nadat hij het slechte nieuws te horen kreeg, ging hij in het ziekenhuis langs bij de onfortuinlijke Nouri. "Er zijn veel belangrijkere dingen in het leven."