Bogarde keek raar op bij Ajax: 'Dat verbaasde me, bij Ajax móét je winnen'

21 februari om 07:47

Michael Reiziger en Winston Bogarde proberen de spelers van Jong Ajax klaar te stomen voor het eerste elftal. Ze zien dat de verhoudingen in het voetballandschap zijn veranderd, maar proberen talenten voor te houden hoe goed het is in Amsterdam.

"Voor buitenlandse clubs is de prijskwaliteitverhouding in Nederland ideaal. Het is lekker shoppen hier", zegt Reiziger tegen Voetbal International. "Jonge spelers moeten beseffen dat voor de rijke clubs een Hollands talent een leuk gokje is. Ze schudden vijftien miljoen euro uit hun mouw en als het niet goed uitpakt, hup, op naar de volgende. Voor de spelers is dat is een enorm risico. Terwijl ze zich bij Ajax volop kunnen ontwikkelen."

Bij dat ontwikkelingsproces hoort ook leren winnen, stelt Bogarde. "Een paar jaar geleden waren de resultaten ondergeschikt aan de ontwikkeling van spelers. Dat verbaasde me. Ik vind dat het hand in hand moet gaan. Weten wat er nodig is om resultaten te boeken is óók een kwaliteit. En dat kan in combinatie met het voetbal dat we bij Ajax nastreven. Je hoort in de voetballerij vaak mensen praten over de wil om te winnen. Daar kan ik niks mee. Bij Ajax móét je winnen."

Bogarde moest zelf bij Ajax afrekenen met zijn imago. "In het begin van mijn trainerscarrière liep ik tegen een muur op. Vanwege mijn imago. Ik wilde graag laten zien wat ik als trainer te bieden heb, maar dan moet je wél de gelegenheid daartoe krijgen. Ik zal Wim Jonk en Ajax altijd dankbaar blijven voor de kans die ze me hebben gegeven. Ik werk nu bijna drie jaar bij Ajax en ik merk dat de vooroordelen over mij beginnen weg te ebben."