Van der Sar: 'Onvermijdelijk dat er grote clubs op de tribune zitten'

Van der Sar: 'Onvermijdelijk dat er grote clubs op de tribune zitten'

24-02-2018 07:16
34

Algemeen directeur van Ajax Edwin van der Sar probeert het steeds groter wordende gat met de Europese top te dichten. De beleidsman merkt dat het voorspelbaar wordt dat de clubs met de hoogste tv-gelden ook altijd de toon zetten in de Champions League.

Van der Sar wil meer gelijkheid en strijdt daar ook voor. 'Met Ajax willen wij ook topvoetballers aan ons publiek presenteren, maar de salariseisen van topspelers zijn door de enorme mogelijkheden van de voetballanden die ik noemde zo hoog dat een groot aantal prima clubs in kleinere voetballanden die spelers al lang niet meer kunnen veroorloven', schrijft hij in zijn column in De Telegraaf.

'Bij Ajax dealen we daar al jaren mee. De beste en rijkste clubs kunnen nu eenmaal de beste spelers aantrekken en dus is de kans op succes het grootst', stelt Van der Sar. 'Clubs moeten zorgen dat ze zelf de beste spelers opleiden. Als je dat goed doet, verkoop je die spelers voor een stevige prijs en dan is het de kunst om de opvolgers al weer klaar te hebben staan. Het is onvermijdelijk dat er grote clubs op de tribune zitten voor je spelers. Er gaat geen weekend voorbij dat er niemand uit Europa naar onze toptalenten kijkt. Na een gedegen opleiding hopen we spelers een aantal jaren voor Ajax 1 te behouden en met hen successen te halen. Maar op zeker moment gaan ze gewoon. Dat proces gaat al tientallen jaren zo.'