Analyse: hoofdrol voor Pereiro en Botteghin in eenzijdige Feyenoord - PSV

Analyse: hoofdrol voor Pereiro en Botteghin in eenzijdige Feyenoord - PSV

26-02-2018 12:00
20

PSV-trainer Phillip Cocu heeft collega Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord tactisch afgetroefd in De Kuip. De Eindhovenaren wonnen met 1-3, met een hoofdrol voor Gastón Pereiro en Eric Botteghin. PSV ligt daardoor op koers voor de titel.

Door Koen Bloks

Wedden

Meer odds

In de beginfase was het plan van trainer Philip Cocu meteen duidelijk: Feyenoord op eigen helft vol onder druk zetten. Via de snelle Ramselaar zette PSV op hoog tempo druk op Botteghin. Het goede nieuws uit Amsterdam - Ajax speelde tien minuten voor de aftrap in De Kuip gelijk tegen ADO Den Haag - werkte als brandstof voor de Eindhovenaren.

PSV stapte op het middenveld door en ook Pereiro kwam vanuit de rechterflank naar het middenveld om Vilhena te schaduwen. Vrije man aan de kant van Feyenoord werd daardoor Malacia. De Rotterdammers konden onvoldoende onder de pressie uitspelen of waren onzorgvuldig: Malacia en Nieuwkoop behaalden nog geen 75% aan succesvol verstuurde passes.

De afstand tussen El Ahmadi en Botteghin was klein, waardoor Ramselaar overbrugbare afstanden kon belopen. Als Feyenoord onder druk wordt gezet, is het inspelen van Berghuis een veelgebruikte oplossing. De clubtopscorer werd echter amper bereikt, omdat Brenet de taak had gekregen om vooral te verdedigen. Een effectief plan van Cocu: Berghuis werd na 45 minuten gewisseld voor Jean-Paul Boëtius.

Het tweede doelpunt van PSV ontstond uit een onzorgvuldig moment van Feyenoord. Na een wankele opbouw - de bal werd maar net door de eerste lijn van PSV heen gespeeld - kreeg Malacia de bal van Botteghin en Van der Heijden. De linksback probeerde Toornstra in te spelen, maar een goede ingreep van Schwaab gaf Pereiro balbezit op het middenveld. De snelle omschakeling met veel diepte in de ploeg is een bekend recept van PSV. Botteghin stapte verkeerd door, Pereiro lanceerde Bergwijn met een fijne steekbal en de afronding was keurig: 0-2.


Bijschrift: Vlak vóór zowel het eerste als het tweede doelpunt stapt Botteghin uit. Hij verlaat de laatste lijn, waarna PSV gebruik maakt van een pass in de diepte. Dat levert twee doelpunten op.

Het contrast aan de andere kant was groot: het centrale duo van PSV maakte bewust de keuze om niet mee te gaan met de uitzakkende Nicolai Jörgensen, terwijl Botteghin en Van der Heijden wel vaak uit de laatste lijn stapten. De Eindhovenaren wilden alle ruimtes achterin zo gesloten mogelijk houden. Het doorstappen van de Feyenoord-defensie is geen probleem als de duels gewonnen worden. Dat gebeurde echter niet, waardoor deze situaties Feyenoord fataal werden.

PSV speelde fel en won veel duels, maar wist ook Pereiro om de haverklap vrij te spelen op het middenveld. Hierdoor voetbalde PSV steeds door het middenveld heen. Omdat Feyenoord ervoor koos om koppeltjes te maken in de verdediging, hadden spelers als Jorrit Hendrix en Marco van Ginkel moeite om op centrale posities aan de bal te komen. Met Pereiro had Cocu echter de gamechanger in de ploeg. De aanvaller eindigde de wedstrijd met meeste passes, meeste balcontacten, meeste key passes, meeste persoonlijke duels, meeste overtredingen mee én een assist en doelpunt.


Bijschrift: Pereiro zorgt bij PSV voor overtallen op het middenveld. De aanvaller is de spelmaker in veel grote wedstrijden.

Koen Bloks (26) is jeugdtrainer en oprichter van @LaptoptrainerNL. Voor VoetbalPrimeur kijkt hij naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert hij op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.