Update: Eredivisie volgt Engeland en Italië niet: 'We gaan nu niet vooroplopen'

Update: Eredivisie volgt Engeland en Italië niet: 'We gaan nu niet vooroplopen'

13-03-2018 18:44
41

Mogelijk sluit komende zomer ook in Nederland de transfermarkt vóór het begin van het Eredivisie-seizoen. De KNVB wil met de Eredivisie-clubs in gesprek over een vervroeging van de transferdeadline.

Dat zegt een woordvoerder van de voetbalbond tegen NUsport. Eerder werd bekend dat in Italië en Engeland de transfermarkt gaat sluiten voor aanvang van de competitie, zodat spelers tijdens de eerste weken van de competitie niet meer kunnen verkassen. "Dit is een ontwikkeling die wij toejuichen. Wij gaan hierover in gesprek met de spelersraad en de clubs", aldus de KNVB. 

Door de transferdeadline te vervroegen wordt het verloop van de competitie eerlijker, maar het zou ook de concurrentiepositie van de Eredivisie ten opzichte van buitenlandse competities kunnen verslechteren. De Eredivisie CV staat positief tegenover een aanpassing van de deadline, maar de Centrale Spelersraad van de Vereniging voor Contractspelers zet er zijn vraagtekens bij. 

"Als een vervroegde sluiting van de transfermarkt leidt tot een beperking in tijd dat er transfers gedaan kunnen worden, dan is dit voor ons niet bespreekbaar. Het is hoog tijd dat de Europese Commissie zich buigt over deze kwestie, want in feite is de transferdeadline niets anders dan een beperking van het vrij verkeer van werknemers", zegt Louis Everard, directeur van de VVCS, tegen NUsport

Update 13/3 18.44: De transferdeadline voor Eredivisie-clubs wordt voorlopig niet aangepast. Jacco Swart, voorzitter van de Eredivisie CV, zegt dat in gesprek met Voetbal International. "De technisch directeuren in de Eredivisie zijn daar geen voorstander van zolang andere markten open zijn. Wij zijn een exportland. Als allerlei landen nog wel open zijn, raken we spelers kwijt, terwijl clubs geen vervangers kunnen halen."

"Pas als straks ook Spanje, Duitsland en Frankrijk meegaan, krijg je een natuurlijk proces en zullen de markten overal vroeger gaan sluiten. Als exportland volgen wij dat, maar gaan we nu niet vooroplopen", aldus Swart.