Westerhof: 'Een monster gecreëerd, ze hebben van de sport een veiling gemaakt'

Westerhof: 'Een monster gecreëerd, ze hebben van de sport een veiling gemaakt'

16-03-2018 07:49
14

Sparta-voorzitter Rob Westerhof hekelt de macht van spelersmakelaars. Hij vindt dat de wereldvoetbalbond FIFA en de KNVB allang hadden moeten ingrijpen.

"Hun macht is gigantisch", zegt Westerhof over zaakwaarnemers tegen Voetbal International. "In feite controleren ze de hele markt met miljarden aan spelerskapitaal. Ze nemen nu een veel dominantere positie in dan tot nu toe wordt verondersteld. Gek genoeg is dat fenomeen relatief onderbelicht."

Westerhof was tussen 2004 en 2006 voorzitter bij PSV. Volgens hem is niets zo explosief gegroeid als de inkomstenstroom van de makelaars. "In mijn tijd bij PSV betaalden we drie tot zes procent, terwijl de club de beste man nooit had ingehuurd. Daar verbaasde ik me al over. Nu vragen ze een veelvoud."

De Spartaan rept van 'een systeem dat je in het bedrijfsleven alleen tegenkomt in ontwikkelingslanden. "Er is een monster gecreëerd. Zaakwaarnemers hebben van de sport een veiling gemaakt, zo veel en zo snel mogelijk transfereren is een doel op zich geworden."

Voetbalbonden hebben daar geen antwoord op. "Men heeft gewoon alles maar op zijn beloop gelaten. Funest voor de sport waar nu 99 procent van de clubs kansloos is. In de hele discussie over de totale scheefgroei en de steeds kleinere rol van Nederland, hoor je het echter zelden."