De 5-3-2 van Koeman: vooral vraagtekens op middenveld van nieuw Oranje

De 5-3-2 van Koeman: vooral vraagtekens op middenveld van nieuw Oranje

21-03-2018 15:45
80

Aanstaande vrijdag is het dan zover: Ronald Koeman maakt zijn debuut als bondscoach van het Nederlands elftal. Het heeft er alle schijn van dat Koeman zijn team laat aantreden in een 5-3-2 formatie. Hoe gaat de invulling van dat systeem er in de praktijk uitzien? VoetbalPrimeur schetst de opties. 

Doel
Is het een uitgemaakte zaak wie de nummer 1 van Oranje is/blijft of heeft Koeman tóch nog een verrassing in petto? Jasper Cillessen kreeg tijdens de laatste interlands onder Dick Advocaat de voorkeur boven concurrent Jeroen Zoet en het is aannemelijk dat ook Koeman voor de bankzitter van FC Barcelona kiest. Aan de andere kant: Zoet is bezig aan een topseizoen bij PSV en speelt in tegenstelling tot Cillessen - aantal duels deze jaargang: 7 -  wél wekelijks. De kans bestaat ook dat Koeman beide keepers komende week een volledige wedstrijd gunt. Wie weet krijgt zelfs Marco Bizot (AZ) een paar speelminuten. 

Defensie
In een 5-3-2 formatie doet Koeman een beroep op drie centrale verdedigers. Het Nederlands elftal mag dan inmiddels zijn afgezakt naar een bedenkelijk niveau, over het aantal stoppers van topkwaliteit mogen we niet klagen. Virgil van Dijk werd in januari voor zo'n 80 miljoen euro aangetrokken door Liverpool. Daarmee is de oud-speler van FC Groningen, Celtic en Southampton de duurste Nederlandse voetballer aller tijden. 

SS Lazio-speler Stefan de Vrij staat op de verlanglijstjes van topclubs uit Italië, Spanje en Engeland en datzelfde geldt voor Ajax-wonderkind Matthijs de Ligt. Dit trio vormt vrijdag tegen Engeland waarschijnlijk het blok van drie achterin. Koeman heeft ook nog Timothy Fosu-Mensah en Nathan Aké achter de hand. 

Aké zou óók als pendelaar op links uit de voeten kunnen. Die rol heeft hij bij werkgever Bournemouth en voorheen Chelsea bekleed. Het ligt meer voor de hand dat Patrick van Aanholt een basisplaats krijgt. Op rechts is het kiezen tussen Kenny Tete en Hans Hateboer. Grote kans dat Hateboer vrijdag zijn Oranje-debuut zal maken. Koeman is fan van de back en bovendien is Hateboer in Italië gewend geraakt aan een systeem waarin hij de gehele rechterflank mag bestrijken. 

Middenveld 
De invulling van het middenveld van Oranje wordt héél interessant. Koeman heeft komende week de keuze uit Donny van de Beek, Davy Pröpper, Marten de Roon, Kevin Strootman, Guus Til, Tonny Vilhena en Georginio Wijnaldum. Ook omdat Nederland tegenwoordig vrijwel louter besloten traint, zijn er veel vraagtekens over de invulling van de middelste linie.

Kiest Koeman voor een échte breker? Marten de Roon lijkt in deze selectie de enige speler die aan dat profiel voldoet. Alternief is een meer 'voetballende' controleur: Daley Blind (nu afwezig) of Kevin Strootman. Mede vanwege de internationale ervaring van Strootman is de kans groot dat de linkspoot van AS Roma aan de bak mag tegen Engeland. 

Structureel probleem van Oranje is verder het ontbreken van een creatieve middenvelder, zéker nu het afscheid van Wesley Sneijder een feit is. Een klassieke spelmaker bevat deze selectie van Nederland niet. Met Pröpper, Wijnaldum, Van de Beek en Til lopen er wel diverse spelers rond die een goal kunnen maken. Net als Strootman heeft ook Wijnaldum de nodige bagage op het allerhoogste niveau. Nummer drie op het middenveld? Een wilde gok: wij gaan voor Van de Beek. 

Aanval
Verwacht wordt dat Koeman tegen Engeland en Portugal veel gaat experimenteren in de voorhoede. Het oproepen van Bas Dost en Wout Weghorst impliceert sowieso dat de nieuwe bondscoach gaat kijken wat een opstelling met twee buitenspelers en een targetman oplevert. Steven Berghuis, Memphis Depay, Justin Kluivert, Quincy Promes en Ryan Babel kunnen allen prima uit de voeten op de flanken.

In een 5-3-2 systeem is de invulling van de spitsposities weer volledig anders. Omdat Nederland niet constant op de helft van de tegenstander zal acteren, ligt een keuze voor een logge spits - Dost of Weghorst dus - niet voor de hand. Koeman zal in deze formatie kiezen voor snelle, wendbare jongens. Memphis en Promes zijn twee logische namen, met de ervaren Babel als alternatief voor één van die twee. 

Hoe ziet jouw ideale Oranje-opstelling in een 5-3-2 formatie eruit? Deel het in de comments! 

No Poll