NAC-spits vernam overlijden van vader via Facebook: 'Zeventien uur lang gehuild'

NAC-spits vernam overlijden van vader via Facebook: 'Zeventien uur lang gehuild'

21-03-2018 17:40
30

NAC-spits Sadiq Umar heeft op 21-jarige leeftijd al een veelbewogen carrière achter de rug. De Nigeriaan dwong een droomtransfer naar AS Roma af en veroverde met zijn land een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Dat toernooi zal voor Umar echter altijd in het teken staan van het overlijden van zijn vader. Deze was al ziek voordat Umar naar het trainingskamp in Mexico vertrok, maar leek aan de beterende hand. "Mijn zus zei dat hij zich ’s ochtends niet zo lekker had gevoeld, maar dat het inmiddels beter ging", haalt de spits herinneringen op in gesprek met Voetbal International. "Alles was in orde, totdat ik een paar uur later op Facebook keek. Ik was wat aan het scrollen, tot ik ineens zag dat een van onze buren een foto van mijn vader online had gezet. Met daarbij de tekst dat hij was overleden… (...) De familie wilde het me niet direct willen vertellen, om me niet te storen."

Umar vloog direct terug naar Nigera, maar miste de uitvaart, die traditiegetrouw binnen 24 uur na het overlijden plaats moest vinden. "De reis van Mexico naar Nigeria duurde volgens mij zeventien uur, maar ik weet er letterlijk níéts meer van. Alleen maar dat ik de hele reis keihard heb gehuild. God heeft hem van ons weggenomen, zomaar." Hoewel hij weinig zin had in voetbal, ging de spits alsnog naar Rio, waar hij uiteindelijk vier keer tot scoren kwam. "Na ieder doelpunt wees ik naar boven, keek ik even naar papa", vertelt hij. "Ik weet zeker dat hij het heeft meegekregen en dat hij trots op me is. De bronzen medaille hangt nu in Nigeria, in de kamer van mijn moeder."