Valse start voor Oranje en Koeman: Engeland wint in Amsterdam

23-03-2018 22:40
91

Ronald Koeman heeft zijn eerste wedstrijd als bondscoach van het Nederlands elftal verloren. In de Amsterdam Arena was tegenstander Engeland met 0-1 te sterk.

Koeman zat voor het eerst op de bank bij Oranje, dat voor het eerst sinds 10 oktober 2017 weer een interland speelde. De eerste helft was nauwelijks spectaculair te noemen. Bij Engeland moest Joe Gomez zich al na acht minuten laten wisselen na een duel met Bas Dost. Hij werd vervangen door Leicester City-verdediger Harry Maguire. De kansen van beide ploegen waren in de eerste drie kwartier op een hand te tellen.

Na een afstandsschot van Matthijs de Ligt kreeg Nederland de eerste grote kans van de wedstrijd. Een lange bal van Patrick van Aanholt kon niet onder controle worden gebracht door Quincy Promes, waardoor Jordan Pickford simpel op kon rapen. Even later kreeg ook Engeland een grote kans. Een indraaiende vrije trap van Kieran Trippier werd door Jordan Henderson maar net naast gekopt. Weer even later leek Engeland door te kunnen breken, maar Jeroen Zoet greep goed in.

Engeland schreeuwde vroeg in de tweede helft om een strafschop, nadat Matthijs de Ligt een duel uitvocht met Marcus Rashford. De penalty werd niet gegeven, maar niet veel later kon de ploeg van Gareth Southgate alsnog juichen. Engeland kwam op voorsprong door Jesse Lingard, die Zoet verschalkte met een schot van buiten de zestien: 0-1. Oranje kon tegen Engeland geen vuist maken en oogde fantasieloos en slap.

De ploeg van Koeman kreeg een kwartier voor tijd een grote kans op de gelijkmaker via Memphis Depay en Zoet redde daarna knap op een hard schot van Trippier. Memphis zag een vrije trap nog in de handen van Pickford belanden. Het werd in de tweede helft vooral duidelijk dat Oranje veel creativiteit tekort komt. Wout Weghorst mocht in de slotfase nog debuterer, maar de AZ-spits kon de achterstand niet meer ongedaan maken.

Koeman debuteert met een nederlaag, maar krijgt maandag de mogelijkheid om zich te revancheren. Dan speelt het Nederlands elftal een oefenwedstrijd in en tegen Portugal.