'Als je de ideale verdediger uittekent, teken je Van Dijk, maar ook De Ligt'

'Als je de ideale verdediger uittekent, teken je Van Dijk, maar ook De Ligt'

24-03-2018 11:12
44

Hans Nijland keek vrijdag met trots naar het Nederlands elftal, dat met bondscoach Ronald Koeman, Virgil van Dijk en Hans Hateboer een hoog FC Groningen-gehalte kende. De directeur van de Trots van het Noorden is onder de indruk van de Oranje-captain.

Nijland kan zich nog goed een WhatsApp-bericht uit Engeland herinneren. Hij kreeg het advies een borrel te nemen. "Southampton kocht op de allerlaatste dag van de transfertermijn Virgil van Dijk van Celtic. Dat hoorde ik via Ronald. Hij stuurde dat Marieke en ik maar een flesje rode wijn moesten opentrekken, want FC Groningen had een doorverkooppercentage", zegt Nijland in De Telegraaf.

"Die overstap naar Southampton leverde 1,2 of 1,3 miljoen euro op", stelt de Groningen-directeur. "En later bij de transfer naar Liverpool nog eens 1,5 miljoen, terwijl we hem voor 2,7 miljoen aan Celtic hadden verkocht. Het mooie is dat wij Virgil transfervrij hebben opgehaald bij de reserves van Willem II, waar hij als amateur speelde. De komst van Luis Suarez was een heel bijzonder verhaal, maar dat is dit ook: een geweldig compliment voor ons scoutingsapparaat."

Nijland is enthousiast over de Liverpool-speler. "Als je de ideale centrale verdediger mag uittekenen, dan teken je Virgil, maar ook Matthijs de Ligt van Ajax. Dat zijn echte kerels met een geweldige uitstraling. Daarom begrijp ik Ronalds beslissing om Virgil aanvoerder te maken heel goed."