Kicksen Cruijff geveild voor 30.000 euro: 'Je kunt de afdruk er nog in zien staan'

Kicksen Cruijff geveild voor 30.000 euro: 'Je kunt de afdruk er nog in zien staan'

25-03-2018 09:31
9

Het laatste paar voetbalschoenen dat Johan Cruijff in zijn leven droeg, is zaterdag geveild voor 30.000 euro. Dat gebeurde op een gala van de Sunday Foundation in Rotterdam.

De stichting gaat van de opbrengst een school voor gehandicapte kinderen en weeskinderen bouwen in Sierra Leone. "Johan was zeer begaan met het lot van deze kinderen", zegt Sander de Kramer van de Sunday Foundation tegen het ANP. De school gaat Johan and Danny Cruyff Building heten en zal binnenkort worden geopend door Danny zelf.

De geveilde kicksen zijn letterlijk de laatste voetbalschoenen geweest van Cruijff. "Hij heeft er niet zo gek lang voor zijn dood nog een wedstrijdje op gespeeld", zegt De Kramer. "Ergens in Spanje, tussen twee teams van veteranen. Je kunt de afdruk van zijn voeten er nog in zien staan." De legendarische nummer 14 overleed op 24 maart 2016.

De schoenen werden gekocht door de eigenaar van de fabriek die ze maakte. Die had dat beloofd als het bedrag voor zijn gevoel te laag zou uitvallen. Het bieden stokte op 27.500 euro, waarna de fabrikant 'ingreep'.