Oranje op rapport: De Ligt, Van Dijk en middenvelders de grootste blikvangers

Oranje op rapport: De Ligt, Van Dijk en middenvelders de grootste blikvangers

26-03-2018 22:24
127

Het Nederlands elftal heeft zich maandagavond in Genève uitstekend herpakt na de oefennederlaag tegen Engeland. De volwassen spelende ploeg van Ronald Koeman verraste Europees kampioen Portugal – weliswaar niet op volle oorlogssterkte – en won met 0-3. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit.

Jasper Cillessen – 7,5: Werd vlak na rust pas voor het eerst getest door de Portugezen, maar pareerde op fraaie wijze een kopbal van Cristiano Ronaldo. Lijkt voor meer rust in de verdediging te zorgen dan Jeroen Zoet.

Kenny Tete – 7: Een degelijk optreden van de rechtsback die verdedigend nauwelijks in de problemen werd gebracht. Meldde zich niet vaak voorin, maar stond wel mede aan de basis van de 0-1.

Matthijs de Ligt – 8,5: Na een half uur had Ronaldo er genoeg van en beukte hij De Ligt tegen het gras. De vijfvoudig Ballon d'Or-winnaar had niets in te brengen tegen de pas achttienjarige Ajacied, die bovendien voor twee wonderschone assists zorgde. Een absolute topper in wording!

Virgil van Dijk – 7,5: Heeft van nature al onwaarschijnlijk veel uitstraling, maar de aanvoerdersband geeft hem extra bravoure. Leidde de verdediging als een veldheer, pakte af en toe uit met heerlijke lange passes en schoot op slag van rust met buitenkant rechts de 0-3 binnen.

Nathan Aké – 6,5: De Portugezen bezorgden hem, met name voor rust, niet veel werk en Aké bleef zonder al te veel problemen overeind. Zal het normaal gesproken afleggen tegen een fitte Stefan de Vrij, maar is een meer dan volwaardig alternatief centraal en links achterin.

Tonny Vilhena – 7: Begon brutaal aan de wedstrijd met een geniepig tikje tegen de enkel van Ronaldo. Het bleek de opmaat voor een volwassen eerste helft, waarin de Feyenoorder zich uitstekend staande hield op een voor hem vreemde positie. Na rust werd hij iets vaker in de problemen gebracht door de geslepen Ricardo Quaresma.

Donny van de Beek – 7,5: Moest in de openingsfase even wennen, maar groeide uit tot een aanwinst op het Oranje-middenveld. Van de Beek zorgde voor dynamiek en loopvermogen en gooide er een paar fraaie steekpasses uit.

Davy Pröpper – 7,5: Leidde de 0-1 in met een uitstekende interceptie en dito vervolgactie. De bal was vrijwel altijd veilig bij de Brighton-middenvelder, die Kevin Strootman deed vergeten als rustpunt op het middenveld.

Georginio Wijnaldum – 6,5: Speelde sterker dan tegen Engeland, maar blijft in Oranje zoeken naar zijn Liverpool-vorm. Was als stofvuiger zeker van waarde, maar viel qua passing en handelingssnelheid enigszins uit de toon.

Ryan Babel – 6,5: Stond keurig op de juiste plek om de 0-2 binnen te koppen. Verder maakte hij zijn meters voornamelijk zonder bal, terwijl collega Depay voor het meeste offensieve gevaar zorgde.

Memphis Depay – 7: Krijgt in het behoudende Oranje niet veel ruimte om zich te onderscheiden, maar zorgde, wanneer Oranje wél in de aanval was, continu voor dreiging. Toonde zich messcherp bij een mislukt schot van Van de Beek en was met een fraaie kopbal dichtbij een tweede treffer.

Invallers

Marten de Roon – x: Nam in de tweede helft de plek in van Wijnaldum, op het moment dat Joao Cancelo al zijn tweede gele kaart had gekregen. Speelde te kort voor een beoordeling.

Stefan de Vrij – x: Kwam tegelijk met De Roon binnen de lijnen, als vervanger van Vilhena. Speelde te kort voor een beoordeling.

Guus Til – x: Mocht zijn debuut maken als vervanger van Tete. Speelde te kort voor een beoordeling.

Justin Kluivert – x: Mocht ook debuteren en loste Depay af. Speelde te kort voor een beoordeling.

Timothy Fosu-Mensah – x: Loste in de slotfase De Ligt af. Speelde te kort voor een beoordeling.

Steven Berghuis – x: Kwam er vlak voor tijd in voor Babel. Speelde te kort voor een beoordeling.