Bergwijn, Sierhuis, Redan en Piroe

Oranje-spitsen voor de toekomst: zeven talenten die leegte kunnen opvullen

Oranje-spitsen voor de toekomst: zeven talenten die leegte kunnen opvullen

28-03-2018 16:10
85

Vincent Janssen, Bas Dost, Wout Weghorst, Luuk de Jong – waar het Nederlands elftal in de afgelopen decennia steeds kon putten uit spitsen van wereldklasse, is het op dit moment bepaald geen vetpot. Bondscoach Ronald Koeman kijkt ongetwijfeld al met een schuin oog naar volgende generaties. Welke talenten kunnen binnen nu en een paar jaar wellicht de nummer 9 van Oranje worden? VoetbalPrimeur waagt een gokje en schuift zeven beloftes naar voren.

Joël Piroe (18, PSV)
Gevreesde goalgetter van PSV O19. Mocht dit seizoen ook al een paar keer meedoen bij Jong PSV in de Jupiler League. Lang, sterk, snel en doelgericht. Ligt in Eindhoven vast tot medio 2019. De koploper van de Eredivisie gaat er ongetwijfeld alles aan doen om Piroe sneller voor meerdere jaren te binden. 

Kaj Sierhuis (19, Ajax)
In Amsterdam zijn de verwachtingen rond Sierhuis al enige tijd behoorlijk hoog. Waar de aanvaller ook speelt, hij scoort áltijd. Twee weken geleden stal Sierhuis nog de show in Doetinchem met Jong Ajax. Hij tekende voor een hattrick en schroefde zijn totaal in de Jupiler League daarmee op naar negen treffers in dertien optredens. Ajax-trainer Erik ten Hag nam Sierhuis in januari mee op trainingskamp, zodat de tiener alvast aan het grote werk kon ruiken. 

Joshua Zirkzee (16, Bayern München)
'De nieuwe Jerrel Hasselbaink' wordt-ie op YouTube en social media genoemd: Joshua Zirkzee. In augustus 2017 besloot de tiener Feyenoord te verlaten en zijn loopbaan voort te zetten bij het grote Bayern München. Zirkzee tekende voor drie jaar in Zuid-Duitsland. Namens Bayern O17 kwam de jeugdinternational vooralsnog tot negen officiële optredens. Resultaat: zeven goals en vijf assists. 

Sam Lammers (20, PSV)
Zeer populair bij de achterban in Eindhoven, deze tweebenige spits die in 2010 door PSV werd weggeplukt uit de jeugdopleiding van Willem II. Afgelopen seizoen maakte Lammers zijn eerste minuten én doelpunten in de Eredivisie. Dit seizoen gunt Phillip Cocu het talent amper speeltijd op het hoogste niveau. In de Jupiler League, namens Jong PSV, scoort Lammers volop. Een verhuur aan een mooie Eredivisie-club zou eigenlijk een ideaal scenario zijn. 

Daishawn Redan (17, Chelsea)
Werd afgelopen jaar door veelvraat Chelsea opgepikt in de jeugdopleiding van Ajax. Redan stond ook in de belangstelling van diverse andere Engelse grootmachten. In diverse jeugdteams in Amsterdam had Redan een indrukwekkende staat van dienst. De tiener is een echte allround spits: sterk, snel en ijzig kalm voor het doel. Ook in Londen blijft Redan makkelijk. Nu maar afwachten wat The Blues met hem van plan zijn. 

Steven Bergwijn (20, PSV)
Waarschijnlijk de meest bekende naam in dit ietwat opportunistische lijstje. Bergwijn is dit seizoen definitief doorgebroken in de Eredivisie. Cocu gebruikt hem op de flanken, maar Jong Oranje-bondscoach Art Langeler stelt Bergwijn steevast op als 'valse' spits. Voor die rol is de Amsterdammer namelijk uitermate geschikt, vindt Langeler. "Als hij zich uit de spits terug laat zakken, dan de diepte zoekt, daar waar de ruimte is, dan is hij op zijn best. Ik zie hem het liefst aan de bal en dicht bij het doel. Eigenlijk is hij in alles een zeer moderne aanvaller", zei de coach eerder dit jaar. 

Myron Boadu (17, AZ)
Naast onder meer Calvin Stengs en Guus Til één van de parels uit de veelgeprezen jeugdopleiding van AZ. Boadu heeft een vervelend jaar vol blessureleed achter de rug, maar het vertrouwen van AZ in de tiener blijft onverminderd groot. In februari ondertekende Boadu een contract tot medio 2021. De afgelopen deden clubs uit heel Europa meerdere pogingen om de piepjonge cliënt van Mino Raiola in te lijven. 

Van welke jonge aanvaller heb jij wel of juist géén hoge verwachtingen? Wie mist er in dit rijtje? Deel het in de comments!