'Degradatie dreigt: FC Twente zet gemeente Enschede met rug tegen de muur'

'Degradatie dreigt: FC Twente zet gemeente Enschede met rug tegen de muur'

13-04-2018 08:42
87

Als FC Twente degradeert naar de Jupiler League, is dat niet alleen een klap voor de club en de spelers. Ook bij de gemeente Enschede breekt het zweet dan uit. Er staat 25 miljoen euro op het spel.

Dat schrijft TC Tubantia vrijdag. De gemeente Enschede heeft Twente 17 miljoen euro geleend en staat ook garant voor 8,4 miljoen euro. Twente moet dat bedrag terugbetalen over een periode van 30 jaar, met een rente van 3,75 procent. Áls Twente blijft bestaan, anders is Enschede al dat geld kwijt en is het eigenaar van het stadion.

Wedden

Meer odds

Als Twente naar de Jupiler League degradeert, bestaat volgens Tubantia de kans dat de club bij de gemeente vraagt om tijdelijk minder af te lossen. 'Enschede staat bij zo'n verzoek met de rug tegen de muur, want FC Twente is in feite 'too big to fail', schrijft de ochtendkrant. 'Een faillissement van de club slaat een enorm gat in de kapitaalspositie van de stad en betekent imagoschade.' De gemeente heeft De Grolsch Veste in onderpand, wat geschat wordt op 'slechts' 4 miljoen euro.

Twente heeft al duidelijk gemaakt dat de club bij degradatie niet zal omvallen, maar een jaar in de Jupiler League heeft voor de Tukkers wel grote financiële gevolgen. De huidige begroting is nu 30 miljoen euro, die zal dan uitkomen tussen de 15 en 18 miljoen. Twente betaalt dit seizoen alleen nog maar rente, maar moet volgend seizoen ook gaan aflossen.

Het gaat om een bedrag van 3,1 miljoen euro, waar jaarlijks een bedrag van 400.000 euro bovenop komt. Dat is een risicopremie, omdat er anders sprake is van staatssteun. Clubs die degraderen, kunnen van de KNVB ter compensatie een bedrag krijgen van 685.000 euro. In drie jaar wordt dat afgebouwd naar nul. 

Lees ookRampscenario FC Twente: financiële implosie en andere gevolgen bij degradatie