'Strootman legde er binnen een minuut eentje van Ajax neer. Zo, hier ben ik'

'Strootman legde er binnen een minuut eentje van Ajax neer. Zo, hier ben ik'

23-04-2018 08:57
23

De halve Champions League-finale tussen Liverpool en AS Roma zal met speciale aandacht gevolgd worden vanuit Rotterdam-West. Met Georginio Wijnaldum en Kevin Strootman staan er twee jeugdproducten van Sparta tegenover elkaar in het miljoenenbal.

De twee speelden ruim vijftien jaar geleden samen in een elftal met onder meer Nick Viergever, herinnert scout Kennteh Butter zich. "Dit was een goed team, maar deze jongens staken er nog eens met kop en schouders bovenuit", vertelt de toenmalige elftalleider aan De Telegraaf. "In Georginio zag ik een nieuwe Gullit. Met zijn dreadlocks had hij een bepaalde uitstraling en hij danste met de bal iedereen voorbij. Doelpunten maakte hij bij de vleet."

Wijnaldum zou de Sparta-opleiding uiteindelijk verruilen voor die van Feyenoord, maar had ook naar Ajax kunnen vertrekken. Butter nam contact op met oud-Spartaan en toenmalig jeugdtrainer Danny Blind. "Ik heb hem gebeld, maar bij Ajax deden ze het niet. Voor mij was het geen zaak om hem bij Feyenoord weg te houden. Ik vond Feyenoord als opleiding heus wel goed. Maar er was een andere reden waarom ik een verhuizing naar Amsterdam goed voor hem vond. Zijn ouders waren gescheiden en zijn moeder woonde in Amsterdam."

Strootman bleef wel op Spangen en maakte in 2008 zijn Eredivisie-debuut tegen de Amsterdammers. "Helemaal in de stijl van Kevin", lacht Butter. "Binnen een minuut legde hij er eentje neer van Ajax. Hij liet meteen zien dat hij er stond. Zo, hier ben ik. Ik vond dat geweldig om te zien. Zo kende ik hem uit de jeugd."

De twee ex-Spartanen spelen dinsdagavond de eerste halve finalewedstrijd op Anfield. Op woensdag 2 mei is de return in Rome.