Van Gaal krijgt 'niet te weigeren' aanbieding: zeven opties voor laatste kunstje

Van Gaal krijgt 'niet te weigeren' aanbieding: zeven opties voor laatste kunstje

26-04-2018 15:00
25

Louis van Gaal heeft een 'niet te weigeren' aanbieding op zak, zo bevestigde hij woensdagavond zelf. En dus kan het grote speculeren beginnen. VoetbalPrimeur verkent de opties van de 66-jarige Amsterdammer.

Van Gaal was aan één stuk werkzaam bij Ajax, Barcelona, Oranje, Barcelona, Ajax (technisch directeur), AZ, Bayern München, Oranje en Manchester United, tot hij in de zomer van 2016 werd ontslagen door de Engelse grootmacht. Dat hij er nog altijd goed op staat in het buitenland, is een understatement. Welke clubs worden in verband gebracht met Van Gaal en wie zou hem kunnen overtuigen?

Arsenal
Meteen na de bevestiging van Van Gaal ging het balletje rollen in Engelse media: hij zal toch niet aan de slag gaan bij Arsenal? Ondenkbaar is het niet. Arsenal is op zoek naar een opvolger van Arsene Wenger en mikt op een grote naam. Luis Enrique is naar verluidt topkandidaat, maar de aanstelling van Van Gaal zou er eentje van de buitencategorie zijn.

Ja, een move van Van Gaal naar Arsenal zou zéér opmerkelijk zijn, maar het is wel zo'n kans die maar één keer voorbij komt. Bovendien liet hij in De Telegraaf optekenen dat hij z'n Portugese buitenhuis nog wel wil uitkomen voor een Premier League-club. "Dan wil ik Manchester United nog wel een hak zetten."

Chelsea
'Fake news', zo betitelde Van Gaal in februari de vermeende belangstelling van Chelsea. The Blues zouden in hem een short-term opvolger zien van Conte. In die constructie is de 'nee' van Gaal logisch, maar wat als Chelsea na dit seizoen weer bij hem aanklopt en hem een gigantisch transferbudget belooft?

De Engelse kampioen van 2017 staat op een tegenvallende vijfde plaats in de Premier League. Daarnaast is Conte verbolgen over het transferbeleid op Stamford Bridge en geeft hij al het hele jaar hints over een mogelijk vertrek. Zijn contract loopt na dit seizoen nog een jaar door.

Paris Saint-Germain
De vraag is niet of, maar wanneer Unai Emery wordt ontslagen bij PSG. Ook in zijn tweede seizoen wist de Spanjaard geen Champions League-succes naar de Franse hoofdstad te brengen en dat kost hem de kop. In het geruchtencircuit wordt vooral Thomas Tuchel genoemd, maar Van Gaal is als bewezen prijzenpakker ook een optie.

Het spreekt niet in zijn voordeel dat de Amsterdammer in het verleden vaak overhoop lag met Zuid-Amerikaanse voetballers - en dan vooral Brazilianen. Vraag het maar aan Lucio, Giovanni, Rivaldo en Rafael da Silva. En kunnen eigenzinnige voetballers als Neymar en Edinson Cavani het wel verdragen als Van Gaal z'n onderwijzerstok erbij pakt?

Club in China
Van Gaal zou ook voor het grote geld kunnen kiezen in de booming Super League van China. Grote namen als Manuel Pellegrini, Roger Schmidt, Paulo Sousa, Bernd Schuster, Paulo Bento en Fabio Cannavaro gingen hem voor. Heel waarschijnlijk lijkt een Chinese move van Gaal niet. Waarom zou hij het ook doen? Alleen het rauwe avontuur zou Van Gaal kunnen trekken.

Ajax
De club die niet mag ontbreken in deze lijst. Natuurlijk is Erik ten Hag pas een halfjaar in dienst en heeft hij het volledige vertrouwen gekregen van de directie, maar Van Gaal is typisch zo'n trainer die groot genoeg is om een andere trainer te verdringen. Hoe raar misschien ook zou zijn. Een rol als commissaris ziet Van Gaal niet zitten, terwijl directeur spelersbeleid Marc Overmars en algemeen directeur Edwin van der Sar voorlopig niet lijken te vertrekken.

Italië of Verenigde Staten
Twee grote landen zijn op zoek naar een bondscoach: Italië en de Verenigde Staten. Na avonturen in Spanje, Duitsland en Engeland is Italie het laatste grote voetballand waar Van Gaal nooit werkte. Is hij nog ambitieus genoeg om z'n bingokaart vol te maken? In de Verenigde Staten ligt mogelijk een jaloersmakende job voor hem in het verschiet als bondscoach, dan wel grote vormgever van een nieuw tijdperk in het Amerikaanse voetbal.