'Suarez vroeg: 'Wat heb jij Van Basten geflikt?' Ik kon hem geen antwoord geven'

'Suarez vroeg: 'Wat heb jij Van Basten geflikt?' Ik kon hem geen antwoord geven'

26-04-2018 17:52
46

Jarenlang stond hij te boek als een groot Ajax-talent, maar echt doorbreken deed Javier Martina nooit. Dat wijt de inmiddels 31-jarige aanvaller aan een gebrek aan geluk, onder meer met trainers.

In november 2008 debuteerde Martina in de hoofdmacht van Ajax. "Onder Marco van Basten", vertelt hij aan VICE Sports. "Uit tegen FC Twente, dat was in die jaren een topwedstrijd. Luis Suarez was geschorst en ik begon daarom direct in de basis. We wonnen en ik gaf de assist op de eerste goal van Siem de Jong."

"Ik ging naar huis met het idee dat ik een lekkere wedstrijd had gespeeld. Maar een week later zat ik op de tribune. Van basis naar tribune en geen woord van Van Basten. Niks van uitleg. Suarez kwam in die tijd ook een keer naar mij toe en vroeg: Wat heb jij Van Basten geflikt? Waarom doet hij zo tegen je? Ik kon hem oprecht geen antwoord geven. Het leek alsof ik genegeerd werd, en ik had geen idee waarom."

Martina speelde nadien bij Haarlem, Toronto FC en FC Dordrecht, waarna hij in 2013 afzakte naar de amateurs. "Met mijn kwaliteiten had ik bij een Europese topclub moeten voetballen", besluit de oud-aanvaller.