Clubs profiteren van degradatie Twente: elf clubs gaan er financieel op vooruit

Clubs profiteren van degradatie Twente: elf clubs gaan er financieel op vooruit

30-04-2018 16:08
62

Veel Eredivisie-clubs spinnen garen bij de degradatie van FC Twente. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De Tukkers delen namelijk niet meer mee uit de tv-pot, waarin komend seizoen 72,3 miljoen euro zit.

De verdeling van de tv-gelden is gebaseerd op de eindstanden in de laatste tien seizoenen. Kampioen PSV krijgt over deze jaargang dus achttien punten, Ajax als nummer twee zeventien en ga zo maar door. Omdat Twente wegvalt uit de ranglijst waarop het voor dit seizoen nog vijfde stond, schuiven de meeste clubs een plekje op, schrijft het AD. Dat betekent een forse meevaller.

Zo krijgen Vitesse, FC Utrecht en sc Heerenveen 1,05 procent meer, hetgeen neerkomt op 768.000 euro. FC Groningen kan een extraatje van 585.000 euro tegemoet zien. Dat bedrag kan zelfs nog oplopen als de Noorderlingen op de laatste speeldag nog drie posities stijgen ten opzichte van de Friezen. Ook Heracles Almelo heeft door de degradatie van de rivaal een kwart miljoen extra voor het grijpen. Dan moet het wel ADO Den Haag van het lijf houden.

Alleen bovenin en onderin blijft de tv-ranglijst hetzelfde. De top-vier is ongewijzigd, net als nummers zestien en zeventien VVV-Venlo en Sparta Rotterdam.