Van Hanegem kritisch op Ajacied: 'Vind hem geen geweldenaar, integendeel zelfs'

Van Hanegem kritisch op Ajacied: 'Vind hem geen geweldenaar, integendeel zelfs'

07-05-2018 06:51
39

Willem van Hanegem doet maandag in het Algemeen Dagblad een poging om zijn Elftal van het Jaar samen te stellen. De Kromme kiest voor drie Ajacieden, terwijl er plek is voor zowel twee Feyenoorders als twee PSV'ers.

Van Hanegem kiest voor Jeroen Zoet als doelman en Jonas Svensson van AZ is zijn rechtsback. 'Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt staan centraal achterin. Die jongens zijn de toekomst van het Nederlandse voetbal', stelt hij. 'De Jong is een speler met zo veel voetballend vermogen, dat heeft hij dit seizoen vaak lieten zien. De Ligt moet echt nog wel stappen zetten. Laten we alsjeblieft stoppen met denken dat onze spelers even fluitend kunnen instromen bij Barcelona of Manchester City. Maar De Ligt bewees wel dat hij veel potentie heeft.

'Links achterin kies ik voor de Spanjaard Angeliño van NAC. Ik behoor namelijk niet tot degenen die Nicolás Tagliafico van Ajax zo'n geweldenaar vinden. Integendeel zelfs', vervolgt Van Hanegem, die Karim El Ahmadi een zekerheidje noemt. 'Ik wil Feyenoord wel eens zien spelen zonder hem, want bij El Ahmadi begint echt alles. Alleen zijn afstandsschoten zijn slecht, maar verder kan ik echt van hem genieten. Hakim Ziyech staat voor mij ook vast. Nee, hij won niets met Ajax, dat klopt. Voormalig trainer Peter Bosz ook niet, maar voor hem willen ze in Amsterdam nog steeds een standbeeld neerzetten.'

'Ziyech is technisch bijzonder goed, verovert meer ballen dan welke speler ook in de Eredivisie en creëert de meeste kansen', vervolgt Van Hanegem. 'En nee, hij won ook niets met Heerenveen en FC Twente. Dat wrijven ze hem nu in. Wat had hij daar moeten winnen dan? Flauwekul allemaal.' De Kromme verkiest Zakaria Labyad boven Guus Til als derde middenvelder. Die laatste komt er wel, maar zag ik de laatste maanden te weinig.' De voorhoede bestaat uit Alireza Jahanbakhsh, Hirving Lozano en Steven Berghuis.