Geheim achter 'penaltykiller' Oranje O17 onthuld: Denk dat het heeft geholpen

Geheim achter 'penaltykiller' Oranje O17 onthuld: "Denk dat het heeft geholpen"

Gepubliceerd: maandag 21 mei 2018 om 20:42ma 21-05-2018 om 20:42

Oranje O17 legde zondag beslag op de Europese titel, door in een penaltyserie af te rekenen met Italië. Joey Koorevaar keerde twee strafschoppen en werd zo de grote held. Het elftal van bondscoach Kees van Wonderen trainde veelvuldig op de pingels, maar de doelman was dankzij een andere werkwijze succesvol.

"Ik was zelf niet heel specifiek bezig met de tegenstanders en hoe zij hun penalty zouden schieten. Ik bekeek wel wat beelden, maar had erg veel aan onze keeperstrainer (Rein Baart, red.). We hadden de afspraak dat hij met zijn hand zou aangeven in welke hoek de speler die naar voren stapte normaal gesproken schiet", verklaart Koorevaar op de website van zijn club Feyenoord.

"Stak hij zijn linkerhand op, dan zou de speler op mijn linkerhand schieten, en als hij zijn rechterhand opstak zou hij waarschijnlijk op mijn rechterhand schieten. Twee handen naar beneden betekende dat ook hij het niet wist. Dat deed hij bijvoorbeeld bij de eerste nemer van Italië Onder 17. Toen moest ik het dus op intuïtie doen. Bij zijn schot koos ik gelukkig zelf voor de goede hoek." Ramon Hendriks, eveneens speler van de Feyenoord Academy, schoot vervolgens de beslissende strafschop binnen.

Geen van de jeugdige internationals miste een strafschop in de finale. Van Wonderen probeerde de druk tijdens trainingen op te voeren, door spelers te laten sprinten wanneer zij faalden vanaf elf meter. "De eerste keren dat we erop trainden werd er veel gelachen. Maar door die 'straf' na een misser werd iedereen steeds serieuzer", legt Koorevaar uit. "Dat heeft zich uiteindelijk uitbetaald op dit EK."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws