'Van Dijk is het puzzelstukje dat nog ontbrak, A Rolls Royce of a defender'

'Van Dijk is het puzzelstukje dat nog ontbrak, A Rolls Royce of a defender'

26-05-2018 07:52
30

Met Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum doen er zaterdag bij Liverpool twee Nederlanders mee in de Champions League-finale tegen Real Madrid. Van Dijk speelt pas sinds januari voor The Reds, maar maakte meteen een sterke indruk.

"Hij is een grote, imposante kerel, terwijl de trend is dat centrale verdedigers weer wat kleiner en mobieler worden", zegt oud-Liverpools-spits Stan Collymore, nu analyticus, in het Algemeen Dagblad. "Maar ik denk dat Van Dijk ook wendbaar genoeg is. En dat hij prima het spel kan lezen. 'A Rolls Royce of a defender', noemen ze hem hier, hij is het puzzelstukje dat nog ontbrak bij dit Liverpool."

Wedden

Meer odds

"En hij gaat ook een cruciale rol spelen in de volgende stap voor de club", vervolgt Collymore. "Manchester City heeft dit seizoen een lat neergelegd als het gaat om het vermijden van verliespartijen in een titelstrijd. Wil Liverpool écht de strijd aangaan met City, dan gaat het er vanaf nu niet meer om hoeveel goals ze maken en hoe attractief ze spelen. Dan zullen ze net als City clean sheets moeten scoren. Van Dijk is daarin een sleutelfiguur."

Neil Lennon haalde Van Dijk in 2013 naar Celtic en besefte toen al dat hij goud in handen had. Hij noemt de Bredanaar 'waarschijnlijk de allerbeste speler met wie ik als manager heb gewerkt'. "De eerste dag stapte hij hier binnen en trainde mee met de selectie. Ik begon een gesprekje en zei: maak er een plezierige tijd van Virgil, want ik denk niet dat je hier heel lang zult spelen."

Uiteindelijk vertrok Van Dijk na twee seizoenen naar Southampton, dat hem in januari weer verkocht aan Liverpool. "Ik was begin dit jaar verbaasd dat Manchester United, Manchester City, Barcelona en Real Madrid hem niet hebben gekocht voordat Liverpool dat deed. Al past hij overigens ook geweldig bij Liverpool", besluit Lennon.