'PSV en Ajax kunnen cashen: 20 miljoen meer en Feyenoord-begroting haalbaar'

'PSV en Ajax kunnen cashen: 20 miljoen meer en Feyenoord-begroting haalbaar'

29-05-2018 08:30
215

De Champions League is niet langer het miljoenenbal, maar het miljardenbal. Dat schrijft Voetbal International, dat de nieuwe geldverdeling van het Europese clubtoernooi onder de loep neemt.

VI meldt dat de UEFA de komende jaren een miljard euro meer gaat verdienen. Dat dankt de bond vooral aan de Aziatische en Zuid-Amerikaanse tv-markten. 'De deelnemers gaan volop meeprofiteren van de nieuwe recordbedragen. De jackpot wordt verhoogd met 700 miljoen, naar twee miljard euro', schrijft het weekblad.

Dat betekent ook goed nieuws voor PSV en Ajax, omdat het geld anders verdeeld gaat worden. Tot dusverre keerde de UEFA uit op basis van startgeld (30 procent), prestaties (30) en de marketpool (40). Vanaf komend seizoen voert de UEFA echter een vierde pijler in: de coefficiëntenranglijst. Dat zijn uitkeringen gebaseerd op resultaten uit het verleden, ook gewonnen prijzen tellen mee. 'Een meevaller dus voor in verval geraakte clubs met een rijke historie', aldus VI.

In een simulatie is zelfs berekend dat PSV bij dezelfde prestaties als tijdens het seizoen 2015/'16, toen men de achtste finales haalde, er liefst twintig miljoen euro op vooruit gaat. Met een goed seizoen kunnen de Eindhovenaren alleen dankzij UEFA-premies al de begroting van Feyenoord evenaren qua inkomsten. De begroting van de Rotterdammers bedraagt een kleine zeventig miljoen euro. Haalt Ajax het miljardenbal via drie voorrondes, ligt ook voor hen een vermogen in het verschiet.