Marokko mag hopen op organisatie WK 2026, maar concurrerend bid scoort beter

Marokko mag hopen op organisatie WK 2026, maar concurrerend bid scoort beter

02-06-2018 10:28
58

Marokko en het gecombineerde bid van Canada, Mexico en de Verenigde Staten mogen hopen op de organisatie van het WK in 2026. Inspecteurs van de wereldvoetbalbond FIFA hebben beide kandidaten groen licht gegeven.

De inspecteurs beoordeelden de bids op verschillende punten. In totaal was er een maximale score van 5,0 te behalen, terwijl een 2,0 minimaal benodigd was om uiteindelijk kans te maken op de organisatie van het WK over acht jaar. Overigens kwam het bid van Canada, Mexico en de VS opmerkelijk beter uit de bus dan Marokko: 4,0 als rapportcijfer, om 2,7.

Aan een WK in het Noord-Afrikaanse land kleven aanzienlijk meer risico's, concluderen de FIFA-inspecteurs. Zo heeft Marokko geen enkel stadion dat momenteel aan alle eisen voldoet. Vijf bestaande stadions zouden gerenoveerd moeten worden en negen nieuw gebouwd. 'United 2026' beschikt daarentegen al over zeventien stadions die helemaal klaar zijn.

Qua accommodaties en transport ziet de FIFA ook hoge risico's bij Marokko. De wereldvoetbalbond maakt zich aan de andere kant geen enkele zorgen over de steun van de Marokkaanse overheid, terwijl daar juist bij het Amerikaanse bid weer twijfels over zijn.

Op 13 juni, een dag voor het begin van de eindronde in Rusland, wordt de keuze gemaakt. Elk FIFA-land heeft een stem. Het WK in 2026 zal het eerste zijn met 48 landen. De kandidatuur van Marokko is niet nieuw. Ook in 1994, 1998, 2006 en 2010 deed het Afrikaanse land een poging.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie