'Brazilië en Neymar lossen belofte in met wereldtitel, Messi weg via achterdeur'

'Brazilië en Neymar lossen belofte in met wereldtitel, Messi weg via achterdeur'

12-06-2018 13:00
31

Het WK 2018 staat nu écht op het punt van beginnen en dus is het tijd om ons aan voorspellingen te wagen. Welk land kroont zich op 15 juli tot winnaar in Moskou? Wie gaat verrassen, wie zakt door het ijs en welke spelers moeten we in de gaten houden? Vandaag de Glazen Bol van adjunct-hoofdredacteur Ruben Winkels.

Wereldkampioen: Brazilië
Frankrijk, Spanje, Duitsland, maar ook België: allemaal kunnen ze de wereldtitel winnen. Maar ik ga voor Brazilië. De reden: een surplus aan talent, in de breedte een geweldige ploeg en een ijzersterke verdediging. En wat te denken van het koningskoppel Neymar/Gabriel Jesus, gesteund door Willian en Phillipe Coutinho. Brazilië gaat de belofte van vier jaar geleden, toen het WK in eigen land uitliep op een fiasco, inlossen.

Topscorer: Antoine Griezmann
Geen wereldkampioen, maar ik denk dat de topscorerstitel wel naar Antoine Griezmann gaat. De Franse aanvaller verstaat de kunst om in élke situatie het hoofd koel te houden, zoals hij weer liet zien in de gewonnen Europa League-finale met Atlético Madrid. Met Kylian Mbappé en Ousmané Dembélé om hem heen weet Griezmann zich ook verzekerd van ploeggenoten die hem vrij kunnen zetten voor de keeper.

Beste speler: Neymar
Het staat in de sterren geschreven dat Neymar dé man van het toernooi gaat worden. De voetblessure die hij in februari opliep kon eigenlijk niet op een beter moment komen. Neymar begint uitgerust en topfit aan het WK. Veelzeggend: in de uitzwaaiwedstrijd van Brazilië tegen Oostenrijk maakte de 26-jarige aanvaller zijn 55ste (!) doelpunt in 85 interlands. Nu nog die wereldtitel.

Grootste verrassing: Marokko
De wens is misschien de vader van de gedachte, maar Marokko kan weleens dé verrassing van het WK worden. Cruciaal wordt de eerste groepswedstrijd tegen Iran. Als Marokko het WK begint met een zege en een resultaat haalt tegen Spanje of Portugal, dan is het al een WK-sprookje. De verdediging staat in elk geval als een huis: in de WK-kwalificatie incasseerde Marokko als enige WK-deelnemer geen enkele tegengoal.

Grootste teleurstelling: Argentinië
Wat is het Lionel Messi gegund om zijn status als één van de beste voetballers ooit te verzilveren met de wereldtitel. Vier jaar geleden was hij er dichtbij, maar in Rusland komt Argentinië - vrees ik - niet in de buurt. Daar zijn de andere Argentijnen simpelweg niet goed genoeg voor. Als Messi een keer een slechte dag heeft, is het in een groep met IJsland, Kroatië en Nigeria snel afgelopen.