'Impulsaankoop' Suarez: 'Een van de beste beslissingen van FC Groningen ooit'

'Impulsaankoop' Suarez: 'Een van de beste beslissingen van FC Groningen ooit'

14-06-2018 21:42
19

Luis Suarez geldt anno 2018 als één van de beste spitsen op de Europese voetbalvelden, maar begon zijn carrière twaalf jaar eerder bij FC Groningen. De komst van de Uruguayaan kwam enigszins bij toeval tot stand, herinnert Ron Jans zich.

De toenmalig trainer van FC Groningen was in juni 2006 op vakantie, toen hij een telefoontje van directeur Hans Nijland kreeg. "Hij zei: we gaan de duurste speler in onze clubgeschiedenis kopen. Hans kan soms een beetje impulsief zijn", vertelt Jans aan de BBC. Nijland was in Uruguay om een andere speler te scouten, maar zag plotseling Suarez aan het werk. "Toen bestond er nog niet zoiets als data scouting nog niet. Het was een impulsaankoop om Suarez te halen, maar het bleek een van de beste beslissingen die de club ooit genomen heeft."

Suarez kampte aan het begin van zijn Groningse avontuur met aanpassingsproblemen: de spits was iets te zwaar, trainde niet fanatiek en Jans moest de confrontatie met hem aangaan. "Ik zei: als je zo blijft trainen, dan kom je nooit in het eerste elftal. Als je niet snel twee kilo afvalt, dan stel ik je nooit meer op." De Uruguayaan groeide uiteindelijk uit tot publiekslieveling en dwong na één seizoen al een transfer naar Ajax af. "Ik begreep dat hij ambities had", aldus Jans. "Het is geweldig hoe hij zich sindsdien heeft otnwikkeld. Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten."