Imponerend België heeft één grote achilleshiel op weg naar WK-succes

Imponerend België heeft één grote achilleshiel op weg naar WK-succes

Gepubliceerd: zaterdag 23 juni 2018 om 18:15za 23-06-2018 om 18:15

Ook het tweede duel op het WK in Rusland heeft België winnend weten af te sluiten. Een penalty van Eden Hazard en twee doelpunten van Romelu Lukaku bezorgden de Belgen met de rust al een comfortabele voorsprong, waarna het slotakkoord voor Eden Hazard en Michy Batshuayi was (5-2). Tunesië maakte een kwetsbare indruk en werd gemakkelijk aan de kant geschoven. Maar zijn de Belgen goed genoeg wanneer ze tegen sterkere landen aantreden?

Door Koen Bloks

Na het eerste duel van België op dit WK (3-0 tegen Panama) kreeg middenvelder Kevin De Bruyne de nodige kritiek te verduren. Hij speelde bij vlagen te sober, werd er gezegd. Desondanks lukte het hem de meeste key passes te versturen, waarvan één zelfs een fabelachtige assist was op het doelpunt van Lukaku. Het is maar goed dat De Bruyne niet té aanwezig is. Waar zijn ploeggenoten louter bezig zijn met het creëren van kansen, zijn er ook spelers nodig die de controle bewaren. Eind 2017 uitte De Bruyne hierover nog stevige kritiek aan het adres van trainer Roberto Martínez: "Het systeem zorgde ervoor dat onze vijf verdedigers laag stonden en dat we op het middenveld zwommen. Het was vijf tegen zeven…"

Bijschrift: Kevin de Bruyne is de enige controleur achter de bal. Wanneer de tweede bal niet gewonnen wordt levert dit de Rode Duivels problemen in de omschakeling op.

Na twee wedstrijden hebben de Belgen al acht doelpunten gemaakt, tegenover twee tegentreffers. Een doelsaldo dat past bij de aanvallende spelers die op het veld staan. Thomas Meunier en Yannick Carrasco brengen de aanvallende impulsen vanaf de zijkant, Lukaku speelt in de spits en Mertens en Hazard wisselen hun positie als nummer 10 af met die van buitenspeler. Ten opzichte van de wedstrijd tegen Panama speelde Witsel hoger en zette hij meer druk vooruit. Dit zorgde ervoor dat De Bruyne regelmatig als enige controleur centraal op het middenveld stond. Ook de middenvelder van Manchester City zet liever vooruit druk dan dat hij terugloopt, waardoor enkele gevaarlijke counters ontstonden. Het is niet voor niets dat Tunesië liefst 7 doelpogingen nét buiten het strafschopgebied had. De Belgen kennen twee relatief zwakke zones: centraal voor de verdediging en die achter Carrasco. De aanvallende linksback staat elke wedstrijd één tot twee keer niet goed.

Bijschrift: Te vaak worden de Belgische controleurs uit elkaar gedreven. Dit leverde Tunesië veel tweede ballen op net buiten het strafschopgebied. Dit zijn gevaarlijke schietposities.

Het is daarom niet verwonderlijk dat coach Martínez met de wissel van Lukaku switchte naar een 5-3-2-formatie. De keuze voor het wisselen naar drie middenvelders, met De Bruyne wat hoger op het veld en twee controleurs erachter, is gemaakt met het oog op wedstrijden tegen betere landen. Een ploeg met drie goed voetballende middenvelders zal Witsel met De Bruyne nóg meer naar zich toe lokken om vervolgens te profiteren van de ruimte daarachter. Meer defensieve stabiliteit met drie middenvelders, mits Witsel en De Bruyne defensieve discipline op de mat leggen, is wat deze ploeg nodig heeft tegen toplanden.

Bijschrift: De aanvallers van de Belgen leggen heerlijke combinaties op de mat.

Martínez staat veel aanvallende impulsen toe en geeft zijn aanvallers veel vrijheid. Met Mertens en Hazard, Lukaku als aanspeelpunt en de dynamiek van Carrasco en Meunier is er geen gebrek aan creativiteit en komen de Rode Duivels tot genoeg kansen. Het is moeilijk om te zeggen wie de bepalende speler is voor de Belgen. En dat is misschien maar goed ook. Met topkeeper Thibaut Courtois op doel, de fantastische (inspeel-)pass (en assist) van achteruit door Toby Alderweireld, de sobere maar belangrijke Kevin De Bruyne, de variatie aan kwaliteiten van Lukaku en de sterke optredens van afwisselend Mertens en Hazard, is het vooral een sterk collectief met een surplus aan kwaliteiten. Het wordt daarom erg interessant om te zien wat de Rode Duivels tegen de sterke landen weten neer te zetten.

Koen Bloks (26) is jeugdtrainer en oprichter van @LaptoptrainerNL. Voor VoetbalPrimeur kijkt hij naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert hij op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.

Lees meer over:WK 2018België

Poll

Waar gaat het WK-avontuur van België eindigen?

(5112 stemmen)

Plaats een reactie

Sanders +4232
zaterdag 23 juni 2018 om 18:22
Top artikel dit. Meer van dit VP!
Vind ik leuk
AllAdIn +22358
zaterdag 23 juni 2018 om 18:27
Hopelijk is dit artikel een voorbode!
Vind ik leuk
LIO7 +1734
zaterdag 23 juni 2018 om 18:24
Belgen moeten in het toernooi groeien, dan maken ze best een kansje op de finale.
Vind ik leuk
zaterdag 23 juni 2018 om 18:24
De oplossing was Radja.
Maar ja.... die rookt.....
[Reactie gewijzigd op zaterdag 23 juni 2018 om 18:24]
Vind ik leuk
AllAdIn +22358
zaterdag 23 juni 2018 om 18:27
Radja had op de plek van Kevin moeten staan en Kevin een linie naar voren, vind ik..
Vind ik leuk
Roy_87_ +1582
zaterdag 23 juni 2018 om 18:26
Goed artikel

Als de Belgen bij de laatste 4 komen hebben ze het heel goed gedaan.
Vind ik leuk
AllAdIn +22358
zaterdag 23 juni 2018 om 18:36
Als die Argentijnen bij de laatste 4 komen dan hebben zij het nog veel beter gedaan! ;-)
Vind ik leuk
Roy_87_ +1582
zaterdag 23 juni 2018 om 18:38
Als Argentinie in deze vorm het voor elkaar krijgt is het een Miracle.

Maargoed alle ballen op Messi is natuurlijk ook geen formule voor succes.

Ze hebben zoveel goede spelers lopen en nog komt het er nooit uit op een WK.
Vind ik leuk
AllAdIn +22358
zaterdag 23 juni 2018 om 18:48
Ja joh, echt ongelooflijk dat ze met zulke spelers niks bereiken.
Messi zag er voordat de wedstrijd tegen Kroatie begon al zielig en hopeloos uit.
Vind ik leuk
Verratti +2230
zaterdag 23 juni 2018 om 18:39
Koen Bloks bedankt. Een verhaal met vlees en bloed. België speelde een goede wedstrijd en leek meer in balans. Goed combinatiespel, beweging en creativiteit. Mooi team.
Vind ik leuk
HansVites +5990
zaterdag 23 juni 2018 om 19:17
Ik wil die belgen wel eens zien tegen een goede tegenstander als je tegen Tunesie al 2 van zulke goals weg geeft, ik vond ze helemaal niet zo goed.
Tot nu toe hebben ze 2 zeer zwakke tegenstanders gehad.
Vind ik leuk
zaterdag 23 juni 2018 om 19:46
Imponerend? Tegen Panama en Tunesië is dat ook niet zo moeilijk..
Vind ik leuk
j-roen11 +1986
zaterdag 23 juni 2018 om 20:40
Zal aan mijn onnozelheid liggen maar bij dit soort dingen denk ik dan altijd; als VP dit weet dan zullen de Belgen dat zelf toch ook wel weten en er iets aan doen als het nodig is?!
Vind ik leuk
Truth +3184
zaterdag 23 juni 2018 om 21:26
Wie gaat dit belgië afstoppen na 2 werkelijk bovenaardse prestaties tegen de nr 201 en nr 250 op de fifaranking ?
Vind ik leuk
AlwaysMe +2711
zondag 24 juni 2018 om 07:00
Veel toplanden hebben de grootste moeite met de kleine landen.
Vind ik leuk
Mr Clear +11
zaterdag 23 juni 2018 om 22:13
Interessant om te lezen... daarbij komt dat Belgie meestal blokkeert als het spannend wordt. Erg benieuwd....
Vind ik leuk
zondag 24 juni 2018 om 09:12
Lekker aanvallend blijven spelen. Zie ik veel liever dan die ploegen die vooral niet willen verliezen.
Zolang je meer scoort dan je tegenstander win je. België heeft de spelers om dat elke wedstrijd te doen. Dat je dan ook tegentreffers krijgt zit opgesloten in de speelwijze. Noem het een afgewogen risico.

Het zou een verademing voor het internationale voetbal zijn als je hier wereldkampioen mee kunt worden. Een tikje naïef, maar wel leuk.
Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws